Kakva je atmosfera u Crnoj Gori uoči izbora? /VIDEO/

U Crnoj Gori je u ponoć počela izborna tišina uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju sutra. Šest je koalicija, toliko i političkih partija. Glasaće 540.026 građana. Kakva je atmosfera u Crnoj Gori uoči izbora?

Hoće li Milo Đukanović upisati prvi poraz na izborima ili će sljedeće godine, sa još jednom pobjedom, proslaviti tri decenije vladanja Crnom Gorom?

Ove izbore obilježila je pandemija korona virusa, pa nije ni bilo velikih predizbornih skupova, ali i činjenica, da su, prvi put, crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve pozvali građane da izađu na izbore i glasaju protiv politike koja je donijela sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Predizborna tišina je počela u ponoć, a predstojeće izbore, mnogi ocjenjuju kao najnezivejsnije i najvažnije u istoriji Crne Gore. Nemanja Starović, istoričar i spoljnopolitički analitičar u izjavi RTS-u da je zanimljivo da ima realtivno mali broj izbornih lista koje su kandidovane, i da neće biti rasipanja glasova.

Borba za odbranu srpskih svetinja, brojne litije i protesti protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizuju se širom Crne Gore više od šest mjeseci uprkos brojnim hapšenjima srpskog sveštenstva, političkih neistomišljenika i zastrašivanju građana. Poruka koja je obišla svijet – uvijek je ista.

Interesantno je da, iako su brojne litije bile osporavane zbog pandemije – ista pravila ne važe na dan izbora. Ministarstvo zdravlja donijelo je naredbu kojom se građanima koji su u samoizolaciji ili karantinu, a nisu pozitivni na virus, omogućava privremeni izlazak na biračko mjesto.

U svakom slučaju, u ove izbore, crnogorsko društvo ulazi duboko podijeljeno, a egzistencijalna pitanja su u sijenci pitanja identiteta države i naroda.

Predizbornu kampanju je pratilo i nekoliko afera – oko izgradnje vjetroelektrane kod Ulcinja, optužbe za korupciju, a spekuliše se i o mogućim incidentima i neredina na dan izbora.

Sinoć su se u više gradova Crne Gore građani samoinicijativno okupljali pod sloganom “Ne damo svetinje”. Kako prenose mediji, rektor Cetinjske bogoslovije, otac Gojko Perović je pozvao vjernike da na dan izbora ne organizuju nikakve protestne šetnje niti išta što bi podsjećalo na litije i da predizborni dan provedu u miru i ne kršeći predizbornu tišinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *