Kako najjednostavnije provjeriti istrošenost zimske gume?

Zima nam je pred vratima, a to znači da je došlo vrijeme da svi vozači polako krenu da mijenjaju ljetne gume na kolima za zimske.

Ako nemate puno vremena za detaljnu posjetu vulkanizeru kako biste provjerili u kakvom su stanju vaše zimske gume, ovi testovi će vam pomoći da utvrdite da li će uspjeti da izdrže cijelu zimu.

Brz i lak način da provjerite u kakvom je stanju guma jeste da obratite pažnju na indikatore trošenja šare.

U pitanju su linije napravljene od tvrde gume koje su bočno poredane unutar šare.

Kada su indikatori debljine 1.6 milimetara – onda je potrebno zamijeniti gumu jer više ne pruža potrebno prijanjanje po snijegu i ledu.

Nivo potrošenosti prije zime

Ako je dubina šare manja od 4.8 milimetara prije početka zime, guma najvjerovatnije neće izdržati cijelu sezonu, ili 10.000 kilometara, pernosi “Telegraf.rs”.

Svi koji ipak planiraju da iskoriste ove gume jer misle da će tako uštedjeti novac, na kraju mogu da prođu mnogo skuplje ako im auto prokliza.

Ipak, ne traju sve zimske gume podjednako.

Gume za sneijg traju duže od onih za led.

Test sa novčićem

Ovo je klasičan test/trik koji će vam pokazati da li će guma izdržati cijelu zimu. Ubacite kovanicu u prorez (šaru) gume.

Optimalno je da guma prekriva ivicu kovanice, ali ako kovanica nimalo ne ‘ulazi’ u gumu, vrijeme je da počnete razmišljati o zamjeni.

Spriječite prerano trošenje gume

Pravilno naduvane gume će smanjiti njihovo trošenje i uštediti gorivo.

Provjeravajte pritisak guma jednom nedjeljno ako prelazite puno kilometara, ili jednom mjesečno ako auto koristite samo za gradsku vožnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *