10 NAJBOLJIH GRADOVA ZA ŽIVOT

Nije ni čudo što ljudi sa ovih prostora obožavaju Beč, jer je i ove godine proglašen za najbolje mjesto za život. U Beču živi čak 120 hiljada Srba.

Britanska kompanija “Economist Intelligens Unit” objavila je listu najboljih gradova za život, a Beč se dvije godine zaredom našao na prvom mjestu, dok se u Kanadi i Austriji nalazi najviše gradova koji su ušli u prvih 10.

Kako bi se pronašli najbolji gradovi za život, uzeto je u obzir nekoliko kategorija poput infrastrukture, javnog saobraćaja, zdravstvenog sistema, kulture…

Beč, Austrija

Beč je osvojio 99,1 poen na osnovu dobrog zdravstva, infrastrukture, kulture, obrazovanja, stabilnosti i zaštite životne sredine. Veoma uređen grad, prelijepe arhitekture, sa mnogo sadržaja za najrazličitije afinitete svakako zaslužuje da se nađe na samom vrhu.

Melburn, Australija

Melburn se sa 98,5 poena našao iza Beča. Za one kojima je zdravstvo i infrastruktura najvažnija, ovaj grad je pravo mjesto za njih jer je odnio maksimal broj poena u ove dvije kategorije. I druge kategorije su visoko bodovane, ali ipak ne kao najbolje.

Sidnej, Australija

Čak tri australijska grada su se našla među prvih 10, a Sidnej je za samo jedan poen našao iza prvoplasiranog. Grad je dobar u svakoj kategoriji, ali je na uzorom nivou kada se radi o zažtiti životne sredine.

Osaka, Japan

Četvrti grad je Osaka. Svi posjetioci ovoga grada očarani su ljubaznošću stanovnika ovog Japanskog grada. Od svih gradova, ovdje stanovništvo uživa najbolje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i stabilnost.

Kalgari, Kanada

Kalgari je među kanadskim gradovima najbolji. Ono što ovaj grad najbolje predstavlja u svijetu jesu obrazovni sistem, zdravstvo i stabilnost. Ovo je “grad mladih”, noćni život, ali i umjetnička ponuda su nešto što ga izdvaja u odnosu na druge gradove.

Vankuver, Kanada

Ovo je šesti grad koji je istraživanje pokazalo kao idealnim za život. Vankuver je osvojio 97,3 poena, a posebna zanmljivost su njegove raznovrsne manifestacije.

Toronto, Kanada

Sedmo mjesto na spisku jeste Toronto, a u Kanadi on predstavlja treći grad kada se radi o najboljem mjestu za život. Jedina kategorija u kojoj je Toronto izgubio poene je infrastruktura, ali je ona loša samo u poređenju sa najboljim gradovima svijeta.

Tokio, Japan

Tokio je u centru pažnje jer svi željno iščekuju Olimpijske igre. On dijeli sedmo mjesto sa Torontom, a zdravstvo, obrazovanje i stabilnost su Tokio postavili na ovu poziciju.

Kopenhagen, Danska

Bajkoviti grad kao sa razglednice našao se na osmom mjestu. Pored Beča ovo je jedini evropski grad koji se našao na listi. Kopenhagen je od svih kategorija osvojio najviše na polju obrazovanja.

Adelejd, Australija

Deluje kao da cijela Australija predstavlja najbolje mjesto za život. Adelejd je četvrti u Australiji, a deseti na svijetu kad se radi o životu, a obrazovni sistem i zdravstvena zaštita su “ponos ovog grada”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *