Ovo su najbezbjednije boje za automobile ako maksimalno želite da smanjite rizik od sudara

Najpopularnije boje nisu uvijek i najbezbjednije

Gotovo sva vozila danas dolaze sa pet zvjezdica dobijenim u testovima sudara. Ovo je bukvalno postalo imperativ za proizvođače automobila ako žele da njihovi modeli budu konkurentni.

Ali pored najnovije bezbjednosne tehnologije i gedžeta, postoji još jedna stvar koja može da utiče na to koliko ste bezbjedni – a to je boja automobila.

Sudeći po statistikama, crni automobili imaju 47 odsto veći rizik da učestvuju u sudaru u poređenju sa ostalim bojama.

A koliko su druge boje bezbjedne, pogledajte ispod.

Ovo su 10 najpopularnijih boja za kola, a mi vam otkrivamo koliko je svaka bezbjedna:

1. Žuta boja je glavno obeilježje taksija u Njujorku, ali i u drugim zemljama širom svijeta, i za to postoji jako dobar razlog. Žuta je jarka boja i vrlo lako se izdvaja, čak i kada pada kiša ili je magla napolju.

Pritom, odlična je za noćnu vožnju jer je drugi vozači lako primjećuju, a pruža i odličan kontrast u odnosu na druge stvari oko puta.

2. Bijela boja možda izgleda kao najbezbjedniji izbor, ali su istraživanja pokazala da su ovi automobili prilično česti, a ta činjenica utiče na način na koji se ona izdvajaju – ili zapravo, ne izdvajaju.

Bijela boja je i dalje veoma bezbjedna opcija jer lako može da se uoči kada nema dovolno svjetla i pruža odličan kontrast u odnosu na sivi i crni put. Ali nije najbezbjednija jer ju je teško uočiti tokom kiše ili magle.

3. Narandžasta boja je bez ikakve sumnje jarka boja, ali se ona ne viđa oko puteva. Ipak, ne nude svi proizvođači ovu boju kao opciju, zbog čega je teško doći do automobila koji je ofarban u nju. Ali u pitanju je jedna od najbezbjednijih boja, dok pojedini stručnjaci tvrde da je zapravo najbezbjednija.

4. Zlatna boja je svijetla i jarka, što znači da se izdvaja tokom dana. Ova boja odlično reflektuje svjetlo tokom noći i pruža odličan kontrast u odnosu na crni put. Ipak, baš kao i srebrna boja, ovu je teško uočiti po kiši.

5. Bež boja je za mnoge dosadna boja, ali je prilično bezbjedna. Pruža dobar kontrast naspram ruda i prilično je uočljiva tokom noći. Međutim, zbog toga što je nešto blaža prema očima, postoji šansa da je ne primjetite kako treba na putu, kao i kada pada kiša ili oblačno.

6. Srebrna boja je statistički najpopularnija auto boja. Bezbjedna je jer se izdvaja u saobraćaju i uslovima lošije vidljivosti. Ali nije toliko bezbjedna tokom kiše. Doduše, za sve ostale prilike je veoma bezbjedna.

7. Crvena boja je svakako najbrža, ali nije nužno i najbezbjednija. Crvena boja lako može da se utopi u okolinu zbog stop svjetala, semafora i drugih znakova. Ipak, crvena se takođe izdvaja po kiši ili magli, ali noći nije dovoljno svijetla kako bi vas drugi vozači lako uočili.

8. Plava boja nije preterano bezbjedna jer se lako utapa sa nebom tokom dana, a noću ne pruža dovoljno kontrasta.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *