Kajganić: Disciplinska odgovornost ako rad na predmetima ne bude okončan do kraja godine /VIDEO/

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić rekao je da svi ciljevi iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina neće biti ispunjeni do kraja godine, što je predviđeni rok za realizaciju, i najavio da će tužioci disciplinski odgovarati ako do kraja 2023. ne završe rad na najtežim predmetima.

Kajganić je rekao da nije zadovoljan postupanjem tužilaca u određenim predmetima i da u Tužilaštvu rade na identifikaciji najtežih predmeta koji nisu procesuirani.

Osvrćući se na činjenicu da se “dosta prašine diglo” zbog proslave 9. januara koji Republika Srpska slavi kao Dan Republike i da su i ove godine podnesene određene prijave Tužilaštvu, Kajganić je naveo da su i 2022. godine prijave podnijele političke organizacije, određena udruženja ili pojedinci, ali nikakav izvještaj o počinjenom krivičnom djelu policijskih agencija.

On je rekao da Tužilaštvo BiH ima u radu 10 predmeta zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH, od kojih se četiri odnose na Parlamentarnu skupština BiH, tri na Federaciji BiH, dva na Republiku Srpsku i jedan na Vladu Livanjskog kantona.  Kajganić je ocijenio da postoje poteškoće jer su obično odluke naložene kolektivnim organima da ih izvrše.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *