Jović: Majkama smo obezbijedili sigurnost

Ove godine obezbijedili smo novčanu podršku u iznosu od 100 maraka za porodice korisnika prava na dodatak na djecu čiji je razvoj osujećen nepovoljnim porodičnim, socijalnim i zdravstvenim prilikama.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović povodom Dječije nedjelje koja se ove godine širom Srpske obilježava od 4. do 10. oktobra pod sloganom “Zajedno možemo sve”. Kako je kazao, svake godine učestvuju isplatom određenih finansijskih sredstava.

– Za 160 djece pod starateljstvom isplaćeno je ukupno 16.000 KM, a za 124 djece iz porodica sa troje i više djece sa smetnjama u razvoju isplaćeno je ukupno 12.400 KM – dodao je Jović.

GLAS: Da li je bilo još neke vrste podrške djeci u Srpskoj?

JOVIĆ: Djeca i omladina bez roditeljskog staranja koja borave u Domu “Rada Vranješević” učestvovali su u literarnom konkursu gdje su kreirali idejno rješenje plakata povodom Dječije nedjelje. Njihov plakat sa sloganom je ove sedmice u svim institucijama RS. Za prva tri mjesta obezbijeđene su vrijedne nagrade, dok smo 28 učesnika nagradili paketima sa slatkišima i drugim stvarima.

GLAS: Isplate porodicama u RS koje su u toj godini dobile trojke tradicija su Fonda. Koliko je ove godine bilo takvih porodica?

JOVIĆ: Do Dječije nedjelje u Srpskoj nije bilo rođenih trojki, zato ove godine nismo ni pokrenuli tu aktivnost, ali se nadamo da će ih biti sljedeće godine.

GLAS: Koliko je korisnika Fonda i koliko se izdvaja finansijskih sredstava za materinski dodatak?

JOVIĆ: Trenutno imamo oko 50.000 korisnika. Sada izdvajamo, u zavisnosti od godine i broja porodilja, od 27 do 29 miliona KM godišnje za materinski dodatak, što je skoro 14 puta više nego do 2018, kada je donesen novi Zakon o dječijoj zaštiti. Prije tri godine za materinski dodatak izdvajano je do dva miliona godišnje i on je tada iznosio 70 KM, a novim zakonom povećan je na 405 KM. Svaka majka koja je nezaposlena i koja ima prebivalište na teritoriji RS može da ostvari to pravo, za razliku od prethodnog perioda.

GLAS: Šta je sa porodiljama koje su zaposlene, koja su njihova prava?

JOVIĆ: Fond od prošle godine poslodavcima isplaćuje 100 odsto bruto plate za majku, tako da su sve obaveze prema poslodavcima na teretu države, odnosno Fonda. Lani je isplaćeno skoro 60 miliona KM u ovu svrhu, skoro duplo više nego prije 2018. godine. Izmjenom i dopunom Zakona o dječijoj zaštiti koji je stupio na snagu u januaru 2020. godine korisnicima prava na refundaciju naknade plate refundira se 100 odsto bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate. Nastojimo da više puta mjesečno poslodavcima refundiramo naknadu plate, tako da porodilje koje su zaposlene imaju sigurnost i mogu da koriste porodiljsko odsustvo.

GLAS: Koje su još izmjene koje je donio novi Zakon o dječijoj zaštiti iz 2018. godine za dobrobit korisnika Fonda? 

JOVIĆ: Uvedeno je pravo pronatalitetna naknada za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i sada postoji jednokratna pomoć od 450 do 600 KM za trećerođeno i četvrtorođeno dijete. Izmjenama i dopunama uvedeno je i novo pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju djece sa težim oboljenjima kojima mjesečno isplaćujemo 25 odsto od najniže plate, koje će se, nadam, povećavati u budućnosti.

GLAS: Kakva je situacija sa dječijim dodatkom, da li postoje naznake da će biti povećan?

JOVIĆ: Čini se da je dječiji dodatak na istom nivou kao ranije, ali konstantno raste. Vezali smo ga za najnižu platu, sa nekih 35 maraka iz 2018. godine došao je do nivoa od 47 KM. Možda se ne čini velikom razlikom, ali je za više od 30 odsto veći. Za treće dijete je bi­o 70, sad je skoro 95, za djecu sa poteškoćama u razvoju bi­o je 90, sad je 120 KM. Kako najniža plata raste, raste i dječiji dodatak.

GLAS: Nove dopune i izmjene Zakona o dječijoj zaštiti donijele su promjene i u nadležnosti Fonda. O čemu je riječ?

JOVIĆ: Fond je postao institucija koja radi prvostepeni i drugostepeni postupak. Sada imamo svoje filijale i zaposlene ljude koji rade isključivo za Fond, što će, vjerujem, rasteretiti i centre za socijalni rad i olakšati korisnicima da ostvare svoja prava.

 ”Socijalizacija djece RS”

GLAS: Prošlog mjeseca završen je projekat “Socijalizacija djece RS”. Da li ste zadovoljni kako je prošlo s obzirom na to da je lani bio odgođen zbog pandemije?

JOVIĆ: Ovo je bila 19. godina od kada se realizuje i možemo reći da je u potpunosti bio uspješan. Projekat je realizovan u 12 smjena, počeo je 6. juna i završen 22. septembra. Možemo da se pohvalimo da nijedan od 1.700 učesnika u projektu nije bio pozitivan na virus korona i to je velika stvar. Svako ko je otišao, vratio se, hvala Bogu, zdrav, što je najbitnije.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.