Joanikije: Dolazak patrijarha u Crnu Goru je blagoslov /VIDEO/

Oko ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju uplelo se mnogo politike i raznih interesa, izjavio je danas patrijarh srpski Porfirije. Oglasio se danas i sam vladika Joanikije koji je poručio da “ne želi svađe sa braćom” povodom ustoličenja na Cetinju i da Mitropolija ničim ne doprinosi daljem dizanju tenzija.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je svoje detaljno mišljenje o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, a povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, podijelio na zvaničnom Instagram profilu. Poručio je da u Crnoj Gori postoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom i istakao da ne želi da prlja svoj um takvim stvarima.

Mitropolit crnogorski primorski Joanikije je za sajt Mitropolije rekao da su radi spuštanja tenzija i mira u kući prihvatili ograničenje da na ustoličenju na Cetinju u nedjelju, 5. septembra, bude samo sveštenstvo, gosti, patrijarh srpski Porfirije i gosti iz drugih crkvenih opština. “Nije nam do svađe sa braćom, jer je to moj narod, iako oni mene ne priznaju, poručio je vladika Joanikije.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti obavljeno bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred cetinjskog manastira. Mitropolit je istakao da je posjeta patrijarha Porfirija velika čast i da uvijek znači prisustvo vaseljenskog pravoslavlja i istakao da će biti dosta gostujućih arhijereja iz Jerusalima, Moskve, Kijeva, Poljske, Albanije i Bugarske, uz manji broj vjernika kako bi suština ovog svetoga čina bila ispunjena.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *