Da li je počela isplata subvencija za novorođenčad? /VIDEO/

Odbornici Skupštine grada Bijeljina na šestoj sjednici gradskog parlamenta održanoj prije dva mjeseca usvojili su odluku o subvencijama za svako novorođeno dijete u gradu Bijeljina. Odluka je na snagu stupila tek 27.jula. Pojedini odbornici skupštinske većine tvrde da roditelji nisu u dovoljnoj mjeri informisani o načinu ostvarivanja subvencije za novorođenčad, te da im se tim povodom žalio veći broj roditelja. U gradskoj upravi demantuju ove navode.

U Koaliciji “Dogovor za Bijeljinu”ističu da je na njihov prijedlog  u gradski budžet uvršena stavka subvencije roditeljima/starateljima novorođene djece u ukupnom iznosu od 100.000 konvertibilnih maraka. Budžet Grada usvojen je 31. marta, a Odluka o subvencionisanju stupila je na snagu 27. jula, jer je nacrt vraćan na doradu pojašnjavaju odbornici ove Koalicije.  U međuvremenu,  kako ističu ništa nije urađeno a ni lokalna javnost nije o tome informisana.

Odbornik u Skupštini Grada Bijeljina Danijel Perić podnio je u Gradskoj upravi zahtjev da službenici Odsjeka za matične poslove i poslove mjesnih kancelarija prilikom upisa djece u matičnu knjigu rođenih budu obavezni da upoznaju roditelje o načinu ostvarivanja subvencije koja je nedavno počela da se isplaćuje za novorođenčad.

Sa druge strane u resornom gradskom Odjeljenju ističu da su  pojedine odredbe kontradiktorne te da bi odbornici prilikom usvajanja pojedinih odluka i amandmana trebali da povedu više računa.

Perić navodi da su ga građani informisali da nisu mogli da dobiju konkretne informacije o primjeni ove odluke.

U gradskoj upravi odbacuju ove navode.

Ovom odlukom obuhvaćena su djeca koja su rođena 27 jula pa nadalje. Procjenjuje se da se u Bijeljini godišnje rađa oko 1.000 beba. Osim  100 KM na koje svako dijete ima pravo, djeca čiji roditelji po tom osnovu nemaju prihod koji prelazi prosječnu platu u prethodnoj godini, dobiće naknadu od 300 KM .

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *