Izmjenama zakona o dječijoj zaštiti korisnicima više od 25 miliona KM

Brojnim korisnicima biće obezbijeđeno više od 25 miliona KM u skladu sa pripremljenim izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Republike Srpske Vladimir Makarić.

Makarić je podsjetio da pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju može da ostvari jedan od roditelja djeteta najduže do 30. godine života tog djeteta, te precizirao da je 25.677.210 KM za realizaciju uvećanja prava za majke i djecu u Srpskoj obezbijeđeno putem republičkog Fonda za dječiju zaštitu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopšteno je da je u skladu sa ovim izmjenama zakona planirano da se nova i uvećana prava ostvaruju od početka naredne godine, dodavši da se prvi put uvodi pravo na dodatak za djecu i za prvorođeno dijete u porodici lošijeg materijalnog statusa.

“Time se daje određeni podstrek rađanju prvog djeteta”, navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva navode da se, istovremeno, višečlanim porodicama na taj način unapređuju uslovi za podizanje djece, jer se povećavaju i prihodi tih porodica.

Planirano je da visina dodatka za prvo dijete bude ista kao i za drugo, odnosno 97,20 KM, a i uslovi za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za prvo dijete biće jednaki kao i za drugo dijete.

“Osim toga, odlučili smo se i da za 100 odsto uvećamo iznose dodatka na djecu za drugo i četvrto dijete, koji će sada iznositi 97,20 KM, dok su procenti uvećanja nešto manji za treće dijete koje će sada imati 140,40 KM, kao i za osjetljive kategorije djece poput djece sa smetnjama u razvoju i djece korisnika prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć koja će primati 172,80 KM”, nadode iz Ministarstva.

U saopštenju se napominje i da djeci pripada pravo na dodatak do navršene 15. godine života ako se redovno školuju i u skladu sa ostalim uslovima iz Zakona, dok za djecu iz osjetljivih kategorija nije bitan materijalni status, a pravo se ostvaruje najkasnije do 26 godina života.

Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta uvećava se sa dosadašnjih 250 na 500 KM, te će svako novorođeno dijete u Srpskoj od 1. januara naredne godine taj iznos primiti na ime ove pomoći.

“Tu je, takođe, potrebno napomenuti da to nije uslovljeno materijalnom situacijom i statusom porodice”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je naknada za roditelja-njegovatelja sa dosadašnjih 135 KM povećana na iznos od 540 KM, što je značajna podrška porodicama koje ostvaruju ovo pravo, a takvih je oko 520 u Srpskoj.

“Još jedna novina, kada je u pitanju pravo na naknadu roditelj-njegovatelj, jeste da je uvedena mogućnost da i nezaposleni član porodice koji nije srodnik, može ostvariti ovo pravo, ako brine o djetetu i ako je jedan roditelj zaposlen i ne koristi pravo na rad sa polovinom punog radnog vremena radi njege djeteta sa smetnjama u razvoju”, preciziraju u Ministarstvu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *