Jeep opet tuži Mahindru: Thar je “pljunuti” Wrangler

Američki i indijski proizvođač ponovo su ukrstili koplja na sudu.

Jeep i Mahindra imaju istoriju sudskih sporova koji se vode oko dizajna terenaca indijskog proizvođača. Naime, Jeep smatra da neki Mahnidra modeli previše liče na vozila čuvenog američkog brenda.

Tako je 2018. godine FCA – u ime marke Jeep – tužio Mahnidru u Sjedinjenim Državama zbog modela Roxor, za koji su Indijci kasnije tvrdili da imaju dozvolu od kompanije Chrysler za njegovu proizvodnju.

 Sporan je tada najviše bio dizajn prednje maske Roxora, zbog čega je Mahindra kasnije izmijjenila ovaj detalj spoljašnjosti, nakon čega je odobrena prodaja vozila.

Novi spor sada se nazire u Australiji, gdje Mahnidra želi da plasira terenac Thar, čemu se, kako piše Car Advice, suprotstavio Jeep.

Američkom proizvođaču smeta očigledna sličnost ovog Mahindrinog vozila sa modelom Jeep Wrangler.

Advokati Mahindre navodi da ta kompanija uopšte ne namjerava da ponudi Thar u Australiji.

Sa druge strane, pravni tim brenda Jeep tvrdi suprotno, pokazujući veb stranicu na kojoj su Australijanci mogli da iskažu interesovanje za kupovinu modela Thar u toj zemlji.

Nakon što bi unijeli svoju email adresu, zainteresovani kupci dobili bi poruku u kojoj je pisalo:

“Hvala vam na vašem upitu o potpuno novom modelu Mahindra Thar. Kako se približavamo lansiranju ovog uzbudljivog novog vozila u Australiji, komuniciraćemo sa vama putem ove email adrese.”

Međutim, Mahindra je u Australiju uvezao samo jedan Thar i kompanija još nije započela postupak homologacije kako bi mogla da ga prodaje u toj zemlji.

Advokati brenda Jeep na sudu su zahtjevali da Mahindra mora da ih obavijesti 90 dana unaprijed ukoliko namjerava da počne sa prodajom svog terenca u Australiji, dok su iz indijskog proizvođača zatražili da taj rok ne bude duži od 45 dana, čime su posredno ipak potvrdili da su zainteresovani da kupcima u toj zemlji ponude model Thar.

Novo ročište je zakazano za 21. maj.

Mahindra Thar je predstavljen u Indiji u avgustu 2020. godine, sa dizajnom koji je vrlo sličan modelu Wrangler.

Vozilo je dostupno sa 2.0-litarskim benzinskim motorom koji proizvodi 150 KS ili 2.2-litarskim turbo-dizelašem sa 130 konjskih snaga, a kupci mogu odabrati šestobrzinski manuelni ili šestostepeni automatski menjač.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.