Izmirena sva dugovanja za bolovanja radnika u privredi

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izmirio je sva dugovanja za bolovanja prema privredi, i to prema onim poreskim obveznicima koji redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

U saopštenju iz Fonda navodi se da je, osim redovnih tekućih obaveza, izmirio i sav akumulisani dug iz prethodnih godina po osnovu refundacije neto plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad.

“Za razliku od prije pet godina kada je Fond za naknade neto plata za bolovanja radnika u privredi dugovao oko 16 miliona KM, sada je racionalnom politikom poslovanja uspio da izmiri sva ranija dugovanja”, navode iz Fonda.

Iz ove službe napominju da se ovdje radi o akumulisanim obavezama za bolovanja koja su nastala u prethodnom periodu, dok Fond već unazad nekoliko godina nastoji da u kontinuitetu redovno izmiruje tekuće.

“Na ovaj način Fond je ispoštovao i Sporazum o saradnji sa Udruženjem poslodavaca Republike Srpske koji je potpisan još 2018. godine i koji definiše ne samo obaveze Fonda, nego i poslodavaca da redovno izmiruju svoje obaveze za zdravstveno osiguranje”, navodi se u saopštenju.

Iako se ovoj službi za doprinose duguje oko 270 miliona KM potpunim izmirenjem ranijeg duga po osnovu refundacije neto plata za bolovanja onim poreskim obveznicima koji su redovni uplatioci doprinosa, Fond je nastojao da maksimalno podrži one poslodavce koji poštuju zakonske obaveze, uključujući i uplatu doprinosa.

“Za zdravstveni sistem je od neizmjernog značaja redovna uplata doprinosa, jer od toga zavisi kako finansijska održivost sistema, tako i poboljšalje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite”, napominje se u saopšenju.

I sa izmirenjem ovog duga za bolovanja prema privredi Fond nastavlja u pravcu smanjenja ukupnih obaveza koje su u proteklih pet godina smanjenje za više od 200 miliona KM. Fond je, zahvaljujući tome, znatno proširio prava iz zdravstvenog osiguranja, počeo da finansira brojne nove zdravstvene usluge, inovativne terapije, te nova prava iz produžene medicinske rehabilitacije.

Iz Fonda poručuju da će i u narednom periodu uprkos brojnim izazovima nastojati da finansijsku situaciju održe stabilnom jer se, uz finansijsku sigurnost, poboljšava i kvalitet zdravstvenih usluga, što je jedan od ciljeva ove službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *