Jedinstveni u odbrani Srpske i njenih institucija /FOTO/

Borci koji su stvarali Republiku Srpsku jedinstveni su u odbrani Srpske i njenih institucija, kao što su zajedništvom i herojstvom u odbrambeno-otadžbnskom ratu odbranili vjekovna srpska ognjišta, istakli su večeras predstavnici boračkih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata na skupu održanom u Banjaluci.

Proslavljeni komandant druge Krajiške brigade Vojske Republike Srpske /VRS/Milorad Savić Čiča rekao je da treba pružiti podršku institucijama Republike Srpske koje su stvarane u krvavom ratu, herojstvom najboljih sinova.

foto: Srna

“Srpska je stvorena voljom srpskog naroda. Da nismo večeras ovdje, iznevjerili bismo svoje zadatke i ciljeve. Saborci neće dozvoliti kaljanje ugleda ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača”, rekao je Savić na skupu “Za Republiku Srpsku”.

Legendarni pukovnik 22. brigade VRS Cvijo Popović naglasio je da su borci stvorili Republiku sa svim elementima državnosti.

“Na to sam posebno ponosan. Nemojte da budemo naivni da smo to lako ostvarili, oružani sukob je završen davno, a rat se vodi i danas. Branili smo i odbranićemo našu Republiku i njene instutucije”, rekao je Popović.

Vukotić: Neizmjerno važno da budemo jedinstveni u odbrani naših institucija

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić smatra da je od izuzetnog značaja što su borci, koji su stvarali Srpsku, jasno pokazali jedinstvo.

“Nas je večeras ovdje 10.000, a njih tamo 700 i to dovoljno govori o svemu. Neizmjerno je važno da očuvamo put srpskog vojnika i policajca i budemo jedinstveni u odbrani naših institucija”, rekao je Vukotić.

On je upitao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika hoće li BiH i Srpska ostati vojno neutralni i da li će Dragan Lukač ostati ministar.

“Šta god da u onom papiru piše, biće onako kako mi kažemo. Zahvaljujući političkoj borbi naših institucija došli smo u situaciju da sastavljena država BiH ne može ništa uraditi bez volje Srba, pogotovo ako smo jedinstveni”, dodao je Vukotić.

Pavlović: Odbranićemo našu Republiku

Predsjednik “Istočne alternative” Vojin Pavlović smatra da srpski narod treba da se ponosi što ima Lukača.

“Imamo heroja koji je krvario za stvaranje Republike Srpske. Odbranićemo našu Republiku, uprkos onima koji žele da je sruše, a među njima su Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković”, rekao je Pavlović.

Okuka: Srpska je stvorena protiv želje skoro čitavog svijeta

Predsjednik udruženja “Čast otadžbine” Branislav Okuka rekao je da je Srpska životni rezultat generacija koje su je stvorile.

“Srpska je stvorena protiv želje skoro čitavog svijeta i zato tražimo poštovanje za svaku prolivenu krv. Svima je jasno zašto je Lukač meta, a nama je zadatak da sačuvamo institucije Srpske”, rekao je Okuka.

Majka poginulog borca Jasna Živković rekla je da svaka majka dobro zna za šta su ginuli njihovi sinovi.

“Pozdravljam vas u ime 30.000 porodica poginulih srpskih boraca u ime majki i svih onih žena koje su izgubile muževe i sinove”, rekla je Živkovićeva.

Cvjetinović: “Garda” će braniti institucije

Predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” Petar Cvjetinović rekao je da su oni među organizatorima skupa i da će “Garda” braniti institucije koje su stvorene.

Župljanin: Borci u ratu nisu kalkulisali, pa neće ni u miru

Nekadašnji pripadnik VRS Slobodan Župljanin rekao je da borci u ratu nisu kalkulisali, pa neće ni u miru.

“Branili smo i branićemo našu svetinju. Pobijedićemo sve koji su se drznuli da napadnu našu najveću svetinju, a to rade oni koji je nisu stvarali”, rekao je Župljanin.

Predsjednik Srpsko-ruske zajednice “Zavjet” Savo Cvetinović Tigar rekao je da ne smiju bitu zaboravljeni borci koji su stvarali Srpsku koja mora biti sačuvana.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja “Zavičaj” Branislav Pećanac rekao je da je cilj ovog udruženja očuvanje srpskog naroda gdje god da živi.

“Najveća vrijednost našeg naroda je Republika Srpska i zato mora biti sačuvana. Hvala našim najvišim funkcionerima koji se u ovim teškim vremenima uspješno bore sa svim izazovima”, rekao je Pećanac.

Skup protekao mirno

U Banjaluci je u parku “Mladen Stojanović” održan skup “Za Republiku Srpsku”, koji je organizovalo više udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata. Skup je protekao mirno.

Skupu su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Prisustvovali su i lider SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider NDP-a Dragan Čavić, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, potpredsjednik DEMOS-a Spomenka Stevanović, članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju, te predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Učesnici skupa, kojih je prema procjenama bilo više od 5.000, nosili su zastave Republike Srpske i Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *