Jedinstveni TAG uređaj za Srpsku i Srbiju do početka turističke sezone

Nedeljko Ćorić, v. d. direktor JP „Autoputevi Republike Srpske” i jedan od potpisnika Memoranduma o poslovnoj saradnji između Republike Srpske, FBiH i Srbije, kojim će biti objedinjen sistem elektronske naplate putarine, dao je ekskluzivni intervju za dnevne novine „Politika” i najavio uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema do početka turističke sezone

-Memorandum, koji smo potpisli i sa JP „Putevi Srbije”, predviđa uvođenje zajedničkog TAG uređaja za korišćenje auto-puteva u Republici Srpskoj i Srbiji. U praksi to, zapravo, znači usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima obje zemlje, čime će se korisnicima usluga znatno olakšati plaćanje putarine i u Srbiji i u Republici Srpskoj, odnosno cijeloj BiH. U narednom periodu, biće formirana radna grupa, koja će raditi na usklađivanju tehničkih karakteristika naplatnih sistema i fizičkom testiranju, nakon čega će zajednički sistem elektronske naplate biti u funkciji. Zajednički cilj je uspostavljanje pune funkcionalnosti sistema do početka turističke sezone, kao i nastavak integracije sa ostalim operatima odnosno upravljačima u regionu – rekao je Ćorić za „Politiku”.

Na pitanje kako teku radovi na auto-putu Banja Luka – Beograd, Ćorić je istakao da su u proteklih nekoliko godina JP „Autoputevi Republike Srpske”, resorno Ministarstvo saobraćaja i veza i Vlada Republike Srpske, sproveli niz zajedničkih aktivnosti, kako bi danas dionica Rača – Bijeljina, na kojoj su radovi započeli u septembru 2022. godine, bila u izgradnji, ali i kako bi bila ugovorena i preostala dva pravca, odnosno Vukosavlje – Brčko i Brčko – Bijeljina. On je naveo da radovi na dionici Rača – Bijeljina, dužine oko 20 kilometara, teku planiranom dinamikom, te da je rok završetka tri godine.

-Kada je riječ o Sremskoj Rači, pri kraju je izgradnja međudržavnog mosta preko rijeke Save, koji gradi Republika Srbija, čime će ova dionica biti povezana sa auto-putem Kuzmin-Rača u Srbiji, a u toku je izgradnja i novog zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Srbije – naveo je Ćorić.

Govoreći o dionicama Vukosavlje – Brčko, i Brčko – Bijeljina, prvi čovek  „Autoputeva Republike Srpske” objasnio je da su one ugovorene sa kineskim partnerima po sistemu „finansiranje, projektovanje i izgradnja” i da su trenutno u fazi projektovanja, dok su na dionici Vukosavlje – Brčko započeti i pripremni radovi.

Prema njegovim riječiima, dionica Doboj (Johovac) – Vukosavlje, dužine oko 36 kilometara, dio je panevropskog Koridora Pet Ce i njena izgradnja je planirana kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, uz podršku grant sredstava Evropske unije.

-Iako su pregovori sa kreditorom bili gotovo finalizirani, zbog sankcija su ponovo suspendovani, te Vlada Republike Srpske i JP „Autoputevi RS” čine sve da pronađu druge mogućnosti za finansiranje ovog projekta, rekao je Ćorić  i osvrnuo se i na auto-put Beograd-Sarajevo-Beograd.

-Dio budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH je dionica brzog puta Sarajevo-Vardište, tačnije Sarajevo-Podromanija-Rogatica-Međeđa-Višegrad-Donje Vardište (granica sa Republikom Srbijom), koja se nalazi na Ruti 3 SEETO mreže – naveo će Ćorić i dodao da je Delegacija Evropske unije u BiH objavila tender za izradu idejnog i glavnog projekta sa pratećim studijama, te da će nakon njegove izrade biti neophodno pristupiti pronalaženju finansijera, te izboru modela ugovaranja za izgradnju ove dionice.

Govoreći za prestižne dnevne novine u Srbiji, Ćorić je istakao da je prioritet JP „Autoputevi Republike Srpske” pravac auto-puta Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom, iako se paralelno obavljaju i pripreme planske i projektne dokumentacije za realizaciju ostalih planiranih dionica u mreži auto-puteva i brzih puteva Republike Srpske.

– Jedna od najvažnijih dionica je i ,,Obilaznica Banja Luka” koja je dio budućeg auto-puta Glamočani – Mliništa, za koju je izrađena projektna dokumentacija, a za čije je finansiranje spremnost iskazala EIB i Evropska unija, koja je i finansirala projektnu dokumentaciju – zaključio je Ćorić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *