Na izložbi oko 200 radova učenika i nastavnika Umjetničke škole “Odigitrija” /VIDEO/

Oko 200 umjetničkih radova učenika i nastavnika Umjetničke škole „Odigitrija“ predstavljeno je na 17. izložbi ove škole koja je proteklog vikenda  otvorena u Bijeljini.

Izložbeni prostor  na čijim su zidovima prikazani radovi , vrsnih ikonopisaca I likovnih umjetnika kod posjetilaca izazvao je veliko interesovanje.

Jelena Hinić, docent na Akademiji za umjetnost i konzervaciju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, gdje već 10 godina predaje na predmetima vezanim za ikonopis, rekla je da je saradnja sa „Odigitrijom“ nastala u okviru projekta “Horos Srba Svetitelja – Svetionik prosvjete“, koji je dobio podršku Vlade Srbije i SPC.

Goran Janićijević, akademski slikar i istoričar umjetnosti, ali i dugogodišnji saradnik Odigitrije, rekao je da redovno dolazi na izložbe ove škole i konstatuje kontinuitet razvoja i veliki napredak.

Nakon otvaranja izložbe u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ dodijeljeno je i 14 diploma za najuspješnije učenike koji su školovanje završili u „Odigitriji“, a dalje obrazovanje nastavljaju na nekoj od likovnih akademija.

Veliki broj učenika dolazi u Odigitriju kako bi se pripremio za prijemni ispit na akademijama umjetnosti, odnosno kako bi sa predavačima, ali i svojim vršnjacima usvajali nova saznanja i savladali neke prepreke koje im stoje na tom putu, obzirom da je uglavnom riječ o djeci koja nemaju veliko predznanje u ovom smislu.

Odigitrija je osnovana 2006. godine na inicijativu sveštenika Vase Popovića, njenih nastavnika, te podršku SPC, ali i brojnih prijatelja i finansijera. Kroz ovu školu do danas je prošlo nekoliko stotina učenika, a vrata  ovog svojevrsnog hrama umjetnosti i dalje su otvorena za nove polaznike.

Upis novih učenika vrši se početkom svake školske  godine, ali nije problem da se upis izvrši ni tokom samog nastavnog procesa, ako se djeca jave sa željom da unaprijede i kanališu taj svoj talenat i postojeće znanje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *