Izraženi toplotni talas i narednih dana

Toplotni talas u Jugoistočnoj Evropi je prisutan već od 27.jula a nastaviće se u narednim danima, te sljedeće sedmice, saopšteno je iz Hidromteorološkog zavoda Republike Srpske.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske saopšteno je da na dijelu Balkana i u Grčkoj termometri pokazuju maksimalne vrednosti od 35 do 40, a u Turskoj i Grčkoj i do 46 stepeni Celzijusovih.

“Ovakve dugotrajne, ekstremne temperature predstavljaju veliku opasnost, bez obzira što nisu neuobičajene za mediteranske zemlje”, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Za ovaj izraženi toplotni talas u istočnoj Evropi, meteorolozi kažu da je odgovoran nizak vazdušni pritisak iznad zapadne Evrope i izraženo područje visokog pritiska iznad Istočne Evrope /termobarički greben, čija se osa proteže od sjevera Afrike, preko juga Italije i Grčke do Turske i Crnog Mora/.

On će i u narednim danima blokirati prodor svježijeg vazduha i premještanje područja niskog pritiska na putu za Balkan, te dalje prema Crnom moru, što omogućava jačanje prave toplotne kupole na jugoistoku kontinenta.

Maksimalna temperatura juče u Evropi prema stranici Ogimet koja prikuplja dnevne meteorološke podatke sa 2.222 evropske stanice, je imala najviše vrijednosti u Turskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH te dijelom na jugu Italije.

Maksimalna temperatura juče izmjerena u mreži meteoroloških stanica Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske bila je u Banjaluci i iznosila je 39,3 stepena Celzijusova, zatim u Trebinju 38,7 i Bijeljini gdje je maksimalna dnevna temperatura iznosila 38,6 stepeni Celzijusovih.

U Foči je juče izmjereno 38,4, Višegradu 38,2 stepeni Celzijusovih koliko i u Bileći.

Veliki broj mjesta u Srpskoj imao je temperaturu iznad 35 stepeni Celzijusovih.

I u višim predjelima, te planinama juče je bila visoka maksimalna dnevna temperatura pa je tako Čemerno bilježilo 31,2, a Han Pijesak 33,8 stepeni Celzijusovih.

Meteorolozi navode da se najviša temperatura očekuje za dane vikenda, 31. jula i 1. avgusta na istočnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi, dok će na zapadnom Balkanu postepeno jenjavati vrućina.

“Tada će se talasati frontalna linija na Alpima i kretati se istočno prema zapadnom Balkanu. Od drugog avgusta u našim krajevima očekuje se ugodnija temperatura i kraj toplotnog talasa”, navode iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *