Izmjene Zakona o dječijoj zaštiti poboljšaće status porodica: Roditelju-njegovatelju mjesečno 540 KM

Roditelji-njegovatelji u Republici Srpskoj umjesto dosadašnjih 135 maraka iduće godine trebalo bi da primaju mjesečno 540 maraka.

Naime, Vlada RS je, prema riječima premijera Radovana Viškovića, odlučila da u budžetu za 2022. godinu izmijeni određene odredbe u Zakonu o dječijoj zaštiti.

– Ta naknada biće na nivou najniže plate za prethodnu godinu, odnosno roditelji-njegovatelji imaće naknadu do punoljetstva djece u visini najniže plate u Srpskoj za prethodnu godinu – pojasnio je Višković.

Od 1. januara ove godine uvedeno je pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, koje se priznaje roditeljima-njegovateljima ili njegovateljima koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju sa najtežim oblikom invaliditeta, a u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS navode za “Glas Srpske” da ovo pravo u Srpskoj ostvaruje oko 520 korisnika.

– Planiranim novim izmjenama, između ostalog, iznos od 25 odsto od najniže plate u Srpskoj za ovo pravo će biti povećan četiri puta, odnosno umjesto 135 KM iznosiće 540 KM – pojasnili su u resornom ministarstvu.

Dodaju da se, imajući u vidu da veliki broj porodica koje imaju dijete sa poteškoćama u razvoju i kojima je potrebna stalna pomoć u zadovoljenju najosnovnijih životnih potreba ostvaruje i ostala prava iz oblasti dječije i socijalne zaštite, kao što su pomoć i njega drugog lica, lična invalidnina ili uvećan dječiji dodatak, ukupna primanja za ove kategorije značajno uvećavaju.

Izmjene Zakona o dječijoj zaštiti moraju dobiti zeleno svjetlo u Narodnoj skupštini RS, a šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić očekuje da će se od 1. januara iduće godine ove izmjene primjenjivati.

– Oni koji su uz svoje dijete sa poteškoćama u razvoju 24 časa dnevno treba da imaju bar tu minimalnu platu, jer oni nemaju nikakvu mogućnost za zaposlenje. Vjerujem da ćemo prilikom usvajanja budžeta za iduću godinu usvojiti i izmjene Zakona o dječijoj zaštiti – rekao je Žunić. Dodao je da je svjestan da ovim neće biti riješeni svi problemi tih porodica, ali će sigurno biti učinjen veliki korak naprijed, te da će roditelji-njegovatelji na ovaj način dobiti potvrdu da društvo brine o njima. Predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica “Sunce” iz Dervente Tatjana Spasojević rekla je da će zakonske izmjene roditeljima-njegovateljima značiti mnogo.

– Oni će prvi put imati radno statusno pravo i naknadu koja nije diskriminirajuća. Tu su obuhvaćeni roditelji djece sa najtežim oblikom invaliditeta, najtežim bolestima i smetnjama koja 24 časa zavise od roditelja. Izmjene prava su nešto zaista veliko ako idemo ka vaninstitucionalnom zbrinjavanju, da djeca budu adekvatno zbrinuta u svojim porodicama – rekla je Spasojevićeva.

Rast svih naknada

Radovan Višković je istakao da će izmjenama odredbi Zakona o dječijoj zaštiti prvi put biti uvedena naknada i za prvorođeno dijete.

– Naknada za prvo dijete biće 97,20 KM, isto toliko i za drugo, za treće 140 i za četvrto 97 KM, što znači da je uvećanje za davanja po ovom osnovu skoro 20 miliona maraka na godišnjem nivou – rekao je Višković. Govoreći o jednokratnoj pomoći majkama za rađanje djeteta, Višković je rekao da je i ona povećana i iznosiće 500 KM.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.