Izložba “Romi u Bijeljini – narod vatre i slobode” /VIDEO/

U Muzeju “Semberija” otvorena je izložba “Romi u Bijeljini – narod vatre i slobode”, čime je zvanično i počelo obilježavanje ovogodišnjih Pantelinskih dana.

Izložbu “Romi u Bijeljini – narod vatre i slobode”priredio je kustos Muzeja Semberija Dejan Ćosić. On ističe da je ideja za ovu postavku zasnovana na istraživačkom višedecenijskom radu kustosa Muzeja, koji su se posvećeno bavili svim etničkim grupama  koje žive na području Bijeljine.

Dio izložbe posvećen bijeljinskom Udruženju “Otaharin” koje je dalo i daje, već punih 17 godina značajan doprinos kada je u pitanju promocija Roma u Bijeljini. Otaharin je u partnerstvu sa Udruženjem žena „Romkinja” počeo i aktivnosti usmjerene na organizaciju festivala „BARO DROM”.

Naziv festivala je simboličan, “DUG PUT” oznčava put koji su Romi i Romkinje prelazili ka potpunoj uključenosti i integraciji. I ova izložba je kažu u Otaharinu jedna od značajnih aktivnosti koja za cilj ima promoviju i očuvanje romske kulture, tradicije i jezika.

Romi su se u Bijeljinu počeli doseljavati početkom 17. vijeka. Ranije mnogi od njih nisu se školovali, dok je danas situacija mnogo bolja, djeca se školuju a neki idu ili su završili i fakultet. I dalje je najveći problem zapošljavanje, jer je veoma mali procenat zaposlenih Roma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *