Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je danas Srni da plate rudara treba povećati, ali da treba riješiti i pitanje stvarnih invalida rada.

On je povodom najavljenih štrajkova u rudnicima i termoelektranama u Gacku i Ugljeviku rekao da postoje argumenti i na jednoj i na drugoj strani.

“Ono što sigurno moramo uraditi je izvršiti analizu koeficijenata u oba rudnika – i u Ugljeviku i u Gacku i nastojati da izjednačimo koeficijente, ali i da ih povećamo. To je naš cilj”, rekao je Petrović.

Patrović je naglasio da postoji dovoljno rezervi u sistemu da se radnicima koji rade sa otežanim uslovima povećaju plate. “Međutim, tu imamo problem invalida rada, gdje, na primjer, postoje ljudi koji dobiju rješenje na otežanim uslovima rada. Na primjer rade u rudniku i onda nakon par mjeseci uzmu bolovanje, dobiju potvrdu od ljekara da više ne mogu da rade na tom mjestu i onda odlaze u upravnu zgradu”, rekao je Petrović.

On je dodao da je tu zakon opredijelio da im se ne mogu smanjiti primanja u odnosu na ono što su imali na otežanim uslovima rada.

“Tu naravno treba promijeniti zakon. Mi smo stavili nekoliko inicijativa i vjerujem da će novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske morati to pitanje riješiti na način da se zaštite poslodavci, a da se stvarni invalidi rada mogu odvesti u invalidsku penziju”, pojasnio je Petrović.

On je dodao da je tu potreban jasan stav i kod ljekara i kod Ministarstva i kod poslodavca i ponovio da se plate radnicima u rudniku moraju povećati.

“Prosto se mora uvesti stanje u red. To je jedan važan segment zato što se radnici na rudnicima uvijek mijenjaju i nikako nemamo stalnu postavu i definitivno smo stava da se plate u rudnicima moraju povećati, da nam od proizvodnje u rudniku zavisi energetska stabilnost u Republici Srpskoj”, rekao je Petrović.

On je istakao da sve i da to nije sindikat zahtijevao, to bi bilo urađeno, jer je uočeno niz nepravilnosti u rasporedu koeficijenata.

Petrović je dodao da sindikati imaju i druge zahtjeve, ali da se i oni moraju upoznati sa finansijama preduzeća.

“Moraju i oni da se upoznaju o troškovima u preduzeću. Mi uopšte nemamo razlog da krijemo ijedan ugovor. Što se nas tiče, svako ugovor u svim preduzećima treba pokazati sindikatu i sindikat tačno da zna zašto se troši novac i da li se taj novac može uštediti tako što bi se prekvalifikovala i dokvalifikovala naša radna snaga”, zaključio je Petrović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *