Izgradnja HE “Buk Bijela” u skladu sa ekološkim propisima /VIDEO/

Kamen temeljac za hidroelektranu (HE) Buk Bijela na Drini, koja je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske, biće položen 17. maja, biće rađena u skladu sa svim ekološkim propisima i javnost će biti upoznata sa svakim korakom izgradnje, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija i Republika Srpska odustanu od projekta Buk Bijela s obzirom da se najavljuju protesti i da postoje tvrdnje da studija o životnoj sredini nije validna, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, kaže da je uvjerena da nijedna vlada ne želi da radi na štetu svoje životne sredine.

“Mi nismo vlada niti država koja će raditi na štetu životne sredine. S druge strane, mi moramo da nađemo načine da imao dovoljne količine proizvedene električne energije uz, naravno, poštovanje svih principa životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva.

Kamen temeljac za pripremne radove na toj hidroelektrani biće postavljen 17. maja, kako je ovih dana i najavila predsjednica Vlade Srbije.

Riječ je o velikom projektu koji podrazumijeva izgradnju tri hidroelektrane i vrijedan je ukupno 520 miliona evra.

Taj projekat ima “zeleno svjetlo” od struke na najbolji mogući način jer je energetski značajan, ekonomski isplativ i ekološki poželjan, kaže predsjednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković.

Hidroelektrana će se graditi u skladu s propisima životne sredine, a Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda Republike Srpske javnost će kako je rečeno upoznati sa svakim korakom izgradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *