Obilježen Đurđevdan slava opštine Lopare /FOTO/

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je liturgiju u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama.

Episkop je povodom krsne slave opštine Svetog Velikomučenika Georgija – Đurđevdana osvještao slavsko žito i sa načelnikom Lopara Radom Savićem,  opštinskim rukovodstvom i  vjernicima slomio slavski kolač.

Upućujući čestitke povodom Dana i karsne slave opštine episkop Fotije je podsjetio na mučeništvo i stradanje Svetog Georgija i naglasio značaj očuvanja vjere pravoslavne u srpskom narodu.

Potom je namjesnik tuzlanski, protojerej-stavrofor Stevo Jović sa sveštenstvom služio pomen za 242 poginula poginula borca Vojske Republike Srpske, u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu, ispred spomenika „Junacima Majevice“ u Loparama. 

Čestitajući stanovništvu opštine slavu  Svetog Velikomučenika Georgija i svima koji ga slave kao svoju porodičnu slavu, načelnik opštine Rado Savić je poželio da Đurđevdan i svi naredni dani prođu u zdravlju, sreći i napretku.

„Između dva Đurđevdana naša opština je imala izazov koji imamo svi, a to je borba sa korona virusom i mogu  reći  da je naš Dom zdravlja dao veliki doprinos da broj zaraženih u našoj lokalnoj zajednici ne bude veliki“, rekao je Savić i izrazio nadu da će se borba sa virusom uskoro završiti.

On je najavio i uspostavljanje četiri poslovne zone na teritoriji opštine i to dvije u Loparama i po jedna u Priboju gdje se gradi proizvodna hala sredstvima Vlade Srbije i Bobetinom Brdu u blizini budućeg auto-puta.

„Tako se stvaraju preduslovi za zapošljavanje ljudi“,  dodao je Savić, istakavši niz projekata u privredi i poljoprivredi u kojima se očekuje oko stotinu radnih mjesta.

On je rekao da se posebno ponosi majevičkom dijasporom koja nastavlja da ulaže u rodni kraj i uputio poziv svima da, uz poštovanje mjera koje tada budu na snazi, dođu na Dane dijaspore krajem jula ove godine.

Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije je rekao da je krsna slava opštine dobar povod  da se oda počast poginulim borcima i istakao da je ova lokalna zajednica platila visoku cijenu u proteklom odbrambeno-otadžbinskom jer su 242 borca poginula na braniku otadžbine, a preko osam stotina je teže i lakše ranjeno.

Predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je pohvalio rad lokalnog parlamenta u teškim uslovima pandemije.

„Među prvima u Republici Srpskoj smo imali usvojen budžet, a povodom Đurđevdana dodijeljena je zlatna značka Domu zdravlja Lopare“ – rekao je Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.