Izborna tišina u BiH – Sutra lokalni izbori /VIDEO/

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar podsjetio je da je Izbornim zakonom propisano da u toku 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja ili bilo kakve aktivnosti koja se odnosi na političku izbornu kampanju, te da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Zbog kršenja izborne tišine izricaće se novčane kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata, a prigovor se podnosi u roku od 24 časa od trenutka učinjene povrede.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine. Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine biraju se i 3.142 vijećnika/odbornika od kojih 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Pandemija koronavirusa donijela je i novitet u odvijanju izbornog procesa Covid mobilne timove, putem kojih pozitivni na koronavirus i lica u izolaciji mogu ostvariti svoje glasačko pravo, ali pod određenim uslovima. Predsjednik Gradske izborne komisije u Bijeljini Dijana Božić apelovala je da lica pozitivna na virus korona i ona koja se nalaze u izolaciji iskoriste svoje biračko pravo tako što će se zahtjevom obratiti Gradskoj izbornoj komisiji.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mjesta.Kako je saopšteno iz CIK-a biračka mjesta biće otvorena sutra od 7.00 do 19.00 časova, te da će birači, uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih BiH dokumenata /lična karta, vozačka dozvola, pasoš/, na biračkom mjestu dobiti kombinaciju glasačkih listića.

Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Na teritoriji Republike Srpske danas i sutra radiće lokacije za izdavanje ličnih dokumenata  od 7.00 do 19.00 časova.

Od juče u 7 časova pa sve do sutra do 19 časova na snazi je zabrana objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *