Izazovi u izvještavanju o nasilju prema ženama /VIDEO/

Danas je u Etno selu Stanišići u Bijeljini, održan tematski sastanak sa novinarima i novinarkama, pod nazivom „Izazovi u izvještavanju o nasilju prema ženama“  koji je organizovala Fondacija Lara.

Tematski sastanak je održan u okviru šireg projekta pod nazivom „Jačanje institucionalne podrške za zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja – faza II“, čiju realizaciju je omogućila Kvinna till Kvinna.

Medijima se obratila Milkica Milojević, novinarka i aktivistkinja iz Banja Luke, dugogodišnja saradnica Fondacije Lara iz Bijeljine. Ona je prije svega dala nekoliko korisnih savjeta aktuelnim i budućim novinarima kada je u pitanju izvještavanje na temu Femicida i o slučajevima nasilja, kao i o drugim društveno osjetljivim temama. Kako ističe, neophodno je postojanje empatije, posvećenosti i profesionalizma, kao i da se ne smije praviti balans između žrtve i počinioca nasilja.

Milkica Milojević je skrenula pažnju i na jedan bitan podatak, a to je da su žene kao žrtve nasilja najugroženije u momentima kada pokušaju da se distanciraju od izloženosti nasilju.

Na pitanje koliko je važna uloga medija i njihova saradnja sa nevladinim sektorom kako bi se smanjilo nasilje prema ženama, naša sagovornica navodi da mediji imaju ogromu ulogu, ali da postoji realna opasnost od toga da mediji podlegnu političkim i komercijalnim uticajima, te da time ovakve teme često budu gurnute u drugi plan.

Rješenje ove situacije bi moglo biti traženje novih modaliteta koji bi spojili medijske kuće, novinare i društvo u cjelini kako bi se podigla svijest o nasilju prema ženama.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *