Izazivanje straha može da izazove posljedice kod pacijenata

Direktori bolnica iz Republike Srpske danas su na sastanku sa resornim ministrom Alenom Šeranićem istakli da se isti kiseonik koristi u bolnicima u Srpskoj, regionu i u Evropi, odbacili kao neistinite navode da nije riječ o medicinskom kiseoniku i upozorili da izazivanje nepovjerenja i straha može da izazove posljedice kod pacijenata.

Direktori bolnica su ukazali na hiljade uspješno izliječenih pacijenata oboljelih od virusa korona kod kojih je korišćena oksigena terapija u našim bolnicama, kao i na mnogo veći broj pacijenata koji su se liječili od drugih oboljenja.

“Podržavajući nezavisnu potvrdu kvaliteta medicinskog kiseonika, upozoravamo da je krajnje štetno da se na ovaj način urušava povjerenje u medicinsku nauku, struku i profesionalni dignitet ljekara, koji rade u kovid i drugim odjeljenjima. Izazvanje nepovjerenja i straha u javnosti može oboljele i njihove porodice navesti na odluke da odbiju terapiju, koja može prouzrokovati smrtni ishod kod pacijenta kojem je ona neophodna za liječenje”, naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Podsjetili su da se kiseonik, uz sertifikat /potvrdu/ o čistoći kiseonika nabavlja godinama unazad, a da se njegov kvalitet, i prije pandemije virusa korona, ogleda u uspješnosti zdravstvenih usluga širokog spektra.

Naročito, u pandemiji virusa korona, kod pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, kiseonik je izuzetno važan dio terapije, navodi se u saopštenju.

Direktori bolnica su na sastanku sa Šeranićem razgovarali o tvrdnjama u javnosti da je kiseonik, koji se koristi u bolnicama u Republici Srpskoj, neadekvatan i o insinuacijama da se ne radi o medicinskom kiseoniku, što je apsolutna neistina, saopšteno je iz Ministarstva.

Tema sastanka bila je i trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj, funkcionisanje i kapaciteti u bolnicama i sprovođenje protivpandemijskih mjera zaštite stanovništva.

Upozoreno je da je zabilježen sve veći broj mlađih pacijenata oboljelih od virusa korona kojima je potrebno bolničko liječenje, a da se teže kliničke slike, u većini slučajeva, razvijaju kod onih koji nisu vakcinisani.

Šeranić je naglasio da sve bolnice u Republici Srpskoj raspolažu dovoljnom količinom medicinske zaštitne opreme i lijekova.

“Značajan izazov je organizacija rada tako da kada se pojavi veći broj pacijenata oboljelih od kovida 19 u jednoj opštini ili gradu, susjedne bolnice stave na raspolaganje svoje kapacitete, kao što je to bilo u prethodnom talasu ove pandemije”, rekao je Šeranić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *