Isporučen prvi kontingent brašna

Prvi kontingent pomoći od ukupno obezbijeđenih 500.000 kilograma brašna vrijednosti 600.000 KM, koje je zaključkom Vlade Republike Srpske dodijeljeno za potrebe rada Crvenog krsta Republike Srpske, isporučen je danas u krugu skladišta Republičke uprave civilne zaštite u Trnu kod Laktaša.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Republike Srpske za pravne poslove Mišo Stojanović izjavio je novinarima da se u prvom kontingentu, u ovom trenutku, nalazi oko 50 tona brašna, dok će do kraja sedmice biti isporučena sva pomoć.

Stojanović je rekao da je Vlada Republike Srpske donijela zaključak o donaciji kojim je zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da iz zaliha merkantilne pšenice iz interventne nabavke obezbijedi 500.000 kilograma brašna za rad Crvenog krsta Republike Srpske, radi zadovoljenja potreba stanovništva koje je u stanju socijalne potrebe.

Stojanović je rekao da će, uz opštine iz Republike Srpske, brašno biti obezbijeđeno i za stanovništvo opština Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac u Federaciji BiH.

“Svaki građanin koji smatra da mu je potrebna ova vrsta pomoći, može da se javi lokalnom Crvenom krstu”, rekao je Stojanović.

On je dodao da je ovo jedan od nastavaka akcije “Društveno odgovorni”, koju je Ministarstvo trgovine i turizma pokrenulo još u junu, a na koju je akcenat stavljen u septembru, zajedno sa Vladom Republike Srpske.

“Ovo je način kako Vada Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma pomažu stanovništvu”, rekao je Stojanović i dodao da su Vlada Srpske i ovo ministarstvo spremni da, ukoliko se ukaže potreba, ponovo djeluju na ovaj način s obzirom na to da ima zaliha merkantilne pšenice.

Stojanović je naveo da se, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo trgovine i turizma, ova pomoć odnosi na 30.000 korisnika.

Načelnik Odjeljenja za interventne nabavke Mirko Marčeta rekao je novinarima da se ovakva vrsta pomoći radi kontinuirano već duže, te da je vrijednost ovih 500.000 kilograma brašna oko 600.000 KM.

“Kompletne količine će biti isporučene do kraja sedmice i nastaviće se i dalje. Vlada Republike Srpske pomaže socijalno ugroženom, ali i ostalom stanovništvu”, rekao je Marčeta.

On je istakao da se, osim brašna, interveniše i konzervama, uljem, šećerom, te da se to radi kontinuirano godišnje tri do četiri puta, za potrebe javnih kuhinja i socijalno ugroženo stanovništvo.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić rekao je da Crvenom krstu mnogo znači podrška Vlade Republike Srpske, jer se na ovaj način ostvaruje ideja da se osnivanjem ove organizacije i donošenjem Zakona o položaju i ovlaštenjima Crveni krst bude lider u humanitarnom radu Republike Srpske.

“Kroz ovu donaciju doći ćemo do svake opštinske i gradske organizacije i pokušaćemo da to što prije uradimo da pokažemo da Crveni krst Republike Srpske sa našim opštinskim i gradskim organizacijama zaslužuje daleko bolju poziciju nego što je ima i da možemo da služimo svakodnevno potrebama građana”, rekao je Lazić.

On je istakao da je za nepunih 12 mjeseci 930 tona brašna dobijeno od Vlade Republike Srpske.

“Imamo podršku Vlade i za rad javnih kuhinja, u okviru struktura Crvenog krsta Republike Srpske imamo sedam javnih kuhinja u kojima je registrovano 1.173 korisnika. Gradimo sistem po kojem se tačno zna koji su korisnici Crvenog krsta”, rekao je Lazić.

On je istakao da Crveni krste Republike Srpske pokušava uz podršku Vlade Srpske i drugih partnera da napravi kontinuitet u obezbjeđivanju prehrane i podrške lokalnim budžetima domaćinstava koji su u stanju potrebe.

Lazić je rekao da bi, prema obećanju resornog ministarstva i premijera, do kraja godine trebalo biti obezbjeđana još jedna ovakva količina brašna.

(foto: Srna)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *