Isplaćeni podsticaji za pšenicu, interventne mjere amortizovaće povećane troškove /VIDEO/

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji prijeko je potrebna u godini velikih ulaganja. Interventna sredstva ka svim sektorima proizvodnje usmjerila je Vlada i resorno ministarstvo. Ovih dana novac je legao i na račune proizvođača pšenice.

Osim redovnih 300 KM po hektaru, dobili su ratari i dodatnih 100 KM pomoći iz Kompenzacionog fonda. Za ove namjene isplaćeno je oko 6,9 miliona KM. Povećanje ovogodišnje premije za pšenicu i realizovanu isplatu pozdravljaju semberski poljoprivrednici.

Ratari su ranije imali 200 KM po hektaru, te 5 pfeninga po kilogramu proizvedenog i predatog zrna podsticaja podsjeća Radić i izražava zadovoljstvo činjenicom što su ove godine proizvođačima pšenice izdvojena dodatna sredstva od 100 KM po hektaru, što je dodaje u skladu sa realnim mogućnostima.

Neki će isplaćeni novac za pšenicu usmjeriti ka nabavci đubriva za prihranu kukuruza, drugi će namiriti dio dospjelih kreditnih obaveza, uglavnom jasno je kažu proizvođači da će novac biti uložen u proizvodni ciklus koji trpi udare poskupljenja svih inputa.

Bilo bi dobro da je isplata za pšenicu ali i đubrivo iz Turske koje je jeftinije za petnaestak odsto, stiglo prije mjesec dana kaže Boško Radić. Vjerovatno bi se kaže pšenici pružila bolja agrotehnika i moglo bi se računati na bolji rezultat. S druge strane, pitanje je koliko bi i to imalo smisla jer ne zavisi sve u agraru od raspoloživih sredstava, nego i od vremenskih prilika, a kiša je zaobišla ove terene.

Brine ih kakva će ih u žetvi dočekati cijena hljebnog zrna, a svi su nastojali da pšenici na njivama obezbjede ono što je potrebno u šta su otišla već ogromna sredstva. Sada im je briga kako da pšenici obezbijede navodnjavanje.

Prema raspoloživim informacijama iz Kompenzacionog fonda već su isplaćena 2,4 miliona KM za podršku proizvođačima voća i povrća i 1,4 miliona KM za tovljače svinja. Interventne mjere kažu održale su proizvodnju na farmama svinja.

Vlada Srpske do sada je, od početka godine, obezbijedila ukupno 99 miliona KM za podršku poljoprivrednom sektoru, a u narednom periodu biće donesene nove mjere podrške za pproizvođače mlijeka, rekao je ministar poljoprivrede Boris Pašalić. Podršku poljoprivredi ali i mljekarstvu najavio je i premijer Radovan Višković.

Prije samog početka proljetne sjetve prognoze poljoprivrednika su bile da će i do 50 odsto manje površina zasijati zbog enormnog poskupljenja repromaterijala. Međutim, sjetva je na nivou prošle godine, a sada bi idealno bilo da ljeto ne bude suvo i vrelo.

Razlog zbog kojeg je ovogodišnja sjetva uspjela, kako kaže predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo, jeste u podsticajima koje je isplatilo Ministarstvo poljoprivrede RS. Dodaje da je i udruženje povrtara preko Ministarstva poljoprivrede tražilo i uspjelo da dobije podsticaje po kilogramu prodatog povrća, i to još sredinom februara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.