Institut za javno zdravstvo: Maske treba nositi u bašti kafića, u redu ispred prodavnice, na pijaci… /VIDEO/

Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje je nepovoljna, a od testiranih 270 uzoraka u posljednja 24 časa, otkriveno je još 45 pozitivnih slučajeva.

Prema mjestu prebivališta 12 osoba je iz Banjaluke, sedam osoba iz Zvornika, šest osoba iz Foče, po tri osobe iz Kotor Varoša, Osmaka i Šekovića, po dvije osobe su iz Bratunca, Prnjavora i Čelinca i po jedna osoba iz Laktaša, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Trebinja i Ugljevika. U Univerzitetskom kliničkom centru Srpske hospitalizovano je 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama u Srpskoj njih 188.

Institut preko UNDP-a u proceduri je nabavljanja 25.000 testova. “Respiratora ima dovoljno i trenutno ni u jednoj bolnici nisu svi u upotrebi”, a ustanove imaju dovoljnu količinu zaštitne opreme i respiratora. Testiranje se vrši po definiciji slučaja, kaže Zeljković i ističe da model testiranja u Srpskoj nije promijenjen.

U kovid-bolnici u Bijeljini popunjeno je 90 odsto kapaciteta i stanje je zabrinjavajuće, saopšteno je nakon današnje sjednice Kriznog štaba Bolnice “Sveti Vračevi”.

Trenutno je hospitalizovano 36 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru, jedan na respiratornoj potpori, a 22 na kiseoničkoj terapiji.

U kovid-bolnicu juče popodne primljeno je još 12 bolesnika sa pneumonijom koji imaju srednje tešku do tešku klinički sliku.

U kovid-bolnici stavljen je u funkciju agregat da bi bolesnicima koji su sa teškom kliničkom slikom bila obezbijeđena kontinuirana respiratorna podršaka, a izvršen je i tehnički servis sistema koji omogućava centralno snabdijevanje kiseonika oboljelih.

Jedna od novih mjera koje je uveo Republički štab je nošenje maski na otvorenom u situacijama gdje nije moguće održavati fizičku dsistancu od dva metra. Osobe koje sjede u baštama kafića su dužne da nose maske ukoliko za istim stolom sjede sa više ljudi. Osobe u ovom slučaju masku skidaju samo prilikom konzumacije pića i jela, a nakon toga dužne su da maske vrate, pojašnjavaju iz Instituta.

U slučaju pogoršanja stanja u Banjaluci su spremni na tvrđe mjere.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić kaže da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u Srpskoj.

Republička uprava za inspekcijske poslove je proteklog vikenda pojačano kontrolisala poštovanje mjera zaštite od epidemije virusa korona u zajednici i radnim sredinama, te je u 13 kontrola utvrdila nepravilnosti, kaznivši odgovorne sa 11.100 KM.

Na području Federacije BiH u protekla 24 časa potvrđena su 143 nova slučaja zaraze virom korona, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH. U protekla 24 časa testiran je 1.561 uzorak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *