U Srbiji epidemiološka situacija nestabilna /VIDEO/

Epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je nestabilna. Najviše novooboljelih od kovida 19 registrovano je u Beogradu, Šapcu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu. U Beogradu su kapaciteti reorganizovani, tako da mjesta ima i za nove pacijente. Dok čitav svijet čeka vakcinu, struka će procjeniti da li će ona biti obavezna.

Na području Srbije epidemiološka situacija i danas je teška. Dvadesetsedmogodišnja trudnica iz okoline  Niša koja je juče izgubila bebu jutros oko 8 sati je preminula od posljedica virusa korona.

Raste broj zaraženih pacijenata.  Za 24 sata na Klinici za infektivne i tropske bolesti pregledano je više od 200 pacijenata. Beograd je trenutno najveće žarište virusa korona. U Beogradu su kapaciteti reorganizovani, tako da mjesta ima i za nove pacijente.  Direktor Doma zdravlja Palilula, dr Aleksandar Stojanović, kaže za RTS da se ne smanjuje broj građana koji se sa simptomima koronavirusa javljaju u tu kovid ambulantu.

U Kikindi je  još šest osoba zaraženo. Štab za vanredne situacije opštine Preševo zbog epidemije koronavirusa proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine. Prema posljednjim podacima, u četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 175 pacijenata, a jedna osoba je preminula od kovida 19. Devet pacijenata prebačeno je juče iz čačanske bolnice u Klinički centar u Kragujevcu zbog raseterećenja kapaciteta na kovid odeljenjima.

U Novom Pazaru situacija se stabilizuje. Prema posljednjim podacima, hospitalizovano je 226 ljudi. U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još šest osoba inficiranih koronavirusom.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić saopštio je da je utrostručen broj pacijenata koji dolaze u Kovid ambulante.

I U Hrvatskoj raste broj zaraženih a među njima i beba stara svega 10 dana.

Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u Srbiji Marijan Ivanuša izrazio je nadu da bi prve vakcine protiv virusa korona mogle da budu na tržištu do kraja godine. Ivanuša je rekao da se “trenutno radi na 160 vrsta vakcina”, a da je njih oko 20 na kliničkom ispitivanju.

“Ako pođe kako bi trebalo, očekujemo širu vakcinaciju tek polovinom sledeće godine”, dodao je Ivanuša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *