Indicije da je šest stranaka prekršilo finansijske i poreske propise

Za šest političkih stranaka u BiH postoje indicije da su prekršile poreske i finansijske propise u 2020. godini, navodi se u informaciji o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2020. koju je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas primila na znanje.

U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, CIK će obavijestiti nadležne poreske uprave o ovim političkim strankama, kao i Upravu za indirektno oporezivanje BiH o indicijama da je pravno lice prilikom pružanja usluga za dvije političke partije u 2020. godini prekršilo propise iz oblasti indirektnih poreza.

CIK će obezbijediti javnosti pristup izvještajima o reviziji političkih stranaka sa nalazima revizije i mišljenjem revizora, tako što će ih objaviti na svojoj internet stranici www.izbori.ba, a mišljenje revizora i u “Službenom glasniku BiH”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2020. godini biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvještaji o pregledanom stanju finansijskog poslovanja 100 političkih stranaka u 2020. godini biće danas dostupni na internet stranici www.izbori.ba.

Na današnjoj sjednici razmatran je i završni izvještaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u /ODIHR/ u kojem je navedeno da je CIK sproveo izbore efikasno, transparentno i u zakonskim rokovima.

Osim toga, podnesen je izvještaj o sprovedenim aktivnostima na organizovanju prijevremenih izbora za gradonačelnike Zvornika, Bihaća, Tuzle i Srebrenika, te načelnike opština Bratunac i Vogošća, koji su održani 5. februara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *