Inckovo oštro pismo, Srbima nametnuo kolektivnu odgovornost za zločine

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću u kojem praktično optužuje srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH.

Incko u pismu ultimativno daje rok prvom čovjeku republičkog parlamenta da „do kraja aprila ove godine oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene, kako navodi u pismu, „osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

“Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU”, navodi se u pismu.

Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH, počinje Inckovo pismo, kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet u korist svih građana.

“Dana 24. oktobra 2016. godine Organizacioni odbor za obilježavanje manifestacije pod nazivom 25 godina rada NSRS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima koja ste vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili. Među nagrađenima su i svi bivši predsjednici NSRS i članovi prvog Predsjedništva RS Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić i Biljana Plavšić”,  navodi Incko, a prenosi Glas Srpske.

Veličanje ratnih zločinaca, navodi se dalje, uključujući i u formi od 24. oktobra 2016. godine direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata, te šteti sjećanju na žrtve i njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH.

“Shodno tome, takve aktivnosti su neprihvatljive i onemogućavaju da BiH postigne napredak na putu ka punom provođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir i pristupanju EU. Upravo suprotno, takvim djelovanjem se uskraćuje napredak, dodatno produbljuju nacionalne podjele i onemogućavaju mirovni napori”, stoji u pismu.

Pored toga, kaže dalje šef OHR-a, želim da vas podsjetim da su se prema odredbama Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlasti RS obavezale da će „stvoriti na svojim teritorijama političke, ekonomske i socijalne uslove pogodne za dobrovoljni povratak i skladnu reintegraciju izbjeglica i raseljenih lica, bez davanja prednosti određenoj grupi“.

“Uklanjanje table sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskog centra u Palama 10. decembra bio je pravi korak u tom smjeru. Time se stvara izvanredna prilika da NSRS nastavi tim putem kako bi pokalaza političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost ka budućnosti, time što će odati počast žrtvama i ispraviti sramotu od 24. oktobra 2016. godine tako što će oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene osuđenim ratnim zločincima, čime ćete se vi lično i institucija na čijem ste čelu staviti na pravu stranu istorije. S tim u vezi, dajem vam rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”,  navodi se između ostalog u pismu.

Rezolucija

Valentin Incko u pismo podsjeća i na rezoluciju Evropskog parlamenta od 9. jula 2015. godine.

“Evropski parlament u rezoluciji najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici i odbacuje sve oblike njegovog negiranja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja i ističe potrebu da politički predstavnici u BiH priznaju prošlost kako bi zajedno radili na boljoj budućnosti”, navodi se u pismu.

Parlament će se izjasniti o Inckovom pismu

Rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske izjasniće se o pismu visokog predstavnika Valentina Incka u kome se traži vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Skupštine.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske zaprimio je danas ovo pismo, a u saopštenju parlamenta Srpske se precizira da je riječ o poveljama dodijeljenim pojedincima, institucijama i međunardnim organizacijama zaslužnim za rad Narodne skupštine.

“Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine, kao ad hok tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici Skupštine, rukovodstvo njenog devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

(Nezavisne/Srna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *