“Incko se nikada nije ponašao u skladu sa međunarodnim pravom” /VIDEO/

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra informaciju u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja visokog predstavnika o civilnom sprovođenju mirovnog sporazuma u BiH za period 2009–2020. godine sa prijedlogom zaključaka. Podsjetimo, Valentin Incko u pismu traži vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NSRS.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nikada nije ponašao u skladu sa medjunarodnim pravom, kao ni njegovi prethodnici koji su mimo mandata nametali zakone i sankcionisali ljude.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srdjan Mazalica očekuje da sve stranke u Srpskoj pokažu slogu i odbace pismo visokog predstavnika za BiH Valentina Incka kada bude na dnevnom redu sjednice parlamenta.

Visoki predstavnik Valentin Incko uputio je pismo rukovodstvu NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je to tijelo dodijelilo osobama osuđenim za ratne zločine.U pismu stoji da “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *