Incko podnio ostavku, Šmit novi visoki predstavnik

Njemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a Rusija nije složila sa ovom odlukom, saopšteno je iz Savjeta za provođenje mira /PIK/.

U saopštenju se navodi da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a službeno danas u Sarajevu imenovali Šmita za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka.

“Upravni odbor se raduje saradnji sa Šmitom, nakon što 1. augusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka /dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina/ Incka stupiti na snagu”, navodi se u izjavi ambasadora PIK-a.

Upravni odbor PIK-a zahvaljuje Njemačkoj za inicijativu i “uvjeren je da će Šmit ubrzati ispunjavanje uslova i ciljeva iz programa `pet plus dva` i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će obezbijediti dosljedno sprovođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir”.

“Odluka Upravnog odbora PIK-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara UN o odluci Upravnog odbora PIK-a”, naveli su ambasadori.

Upravni odbor PIK-a izrazio je zahvalnost Incku za njegovu “dugotrajnu, izuzetnu posvećenost i ogroman doprinos sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i bezbjednosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina”.

Njemački Bundestag je u januaru glasanjem zvanično potvrdio kandidaturu Šmita kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *