Incko neće doći u Narodnu skupštinu Republike Srpske

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nema namjeru da podnosi izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske o svom radu i sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom periodu, piše današnji “Glas Srpske”.

Svi izvještaji visokog predstavnika objavljeni su na veb stranicama UN i OHR-a, te su tako dostupni i poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, naveli su iz OHR-a.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da se na ovaj način nastavlja vladarsko ophođenje visokog predstavnika prema građanima BiH, pogotovo prema onima iz Srpske.

“Incko je mogao da dođe u Skupštinu Srpske i izvještaj usmeno podnese poslanicima, bez obzira na to što postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se uplašio rasprave u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu narodni poslanici postavili”, istakao je Petković.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da se radi o bezobraznoj konstataciji.

“Radi se o još jednom ponižavanju, ali ne Narodne skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je i Savjetu za implementaciju mira isto tako rekao”, rekao je Mazalica.

Iz PDP-a su naveli da bi voljeli da je Incko došao u Narodnu skupštinu, te da bi mu rekli sve ono što misle da treba da mu se kaže, dok poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da nije trebalo ni ulaziti u ovu vrstu političkog obračuna s Inckom.

Politikolog Vojislav Savić rekao je da ovakav način komunikacije OHR-a pokazuje veliku dozu bahatosti, što je naročito tragično budući da je riječ o jednoj i vremenski i funkcionalno prevaziđenoj instituciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.