I lokalne zajednice prepoznale značaj finansiranja vantjelesne oplodnje /VIDEO/

Značaj finansiranja vantjelesne oplodnje, odnosno mjere populacione politike koja omogućava da se veći broj parova ostvare kao roditelji, prepoznale su ove godine mnoge lokalne zajednice u Srpskoj. Iz budžeta grada Bijeljina za ove namjene izdvojeno je ove godine 25.000 KM. Prošle godine su kažu u resornom odjeljenju zaprimili 23 zahtjeva, od kojih je 11 pozitivno riješeno. Od početka ove godine pa do sada,  na adresu Gradske uprave stiglo je šest zahtjeva, a uslove su ispunila tri para koji žele da se ostvare kao roditelji.

Lokalne zajednice u Srpskoj prepoznale su značaj finansiranja, odnosno sufinansiranja postupka vantjelesne oplodnje s ciljem povećanja nataliteta u Republici Srpskoj. Među 56 lokalnih zajednica koje će ove godine izdvojiti sredstva za ove namjene je i grad Bijeljina, koji postupke vantjelesne oplodnje sufinasira još od 2012. godine.

Povećanje nataliteta je dugoročno pitanje koje se mora rješavati kontinuiranom primjenom mjera populacione politike među kojim je i pružanje finansijske pomoći pri liječenju neplodnosti kod parova.

Zato je važno da u rješavanje ovih problema, osim Vlade Republike Srpske, treba da se uključe i sve jedinice lokalne samouprave, kažu u resornom ministarstvu.

U budžetskoj kasi grada Bijeljina ove godine kao i prošle za finasiranje ove mjere populacione politike izdvojeno je 25.000 KM.

“Najveći broj pristiglih zahtjeva imali su u 2019.-oj godini Banjaluka, Trebinje, Bijeljina, Pale, Prijedor i Rogatica.

Od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno 1.216 novorođenčadi u Republici Srpskoj, a izdvojeno je oko 22 miliona KM.Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je od 2007. do kraja 2019. godine odobrio 5.226 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.