I djeca žrtve seksualnog nasilja /VIDEO/

U Bijeljini je održan  okrugli  sto na temu  „Prepoznavanje i prevencija porodičnog nasilja iz ugla zdravstvenih radnika” koji su prvi akteri kojima se žrtva obraća nakon policije.U posljednje tri godine broj slučajeva porodičnog nasilja ima tendenciju rasta , a sve je izraženije i sekusalno nasilje. Među žrtvama ima čak i djece koja su žrtve seksualnog nasilja .

Tokom pandemije virusa korona nasilje u porodici je u znatnom porastu  kao i broj žrtava koje se smještaju  u Sigurnu kuću, pokazuju podaci Fondacije “Lara” koja se bavi ovim sve izraženijim problemom u našem društvu.Tokom prvih devet mjeseci ove godine registrovano je   preko 400 poziva na SOS telefon.U Sigurnu kuću trenutno su smještene četiri žrtve,  a očekuje se i dolazak pete.

Zbog svega navedenog gradska uprava i Fondacija “Lara” organizovali su okrugli  sto na temu : „Prepoznavanje i prevencija porodičnog nasilja iz ugla zdravstvenih radnika”  koji su prvi akteri kojima se žrtva obraća nakon policije.

U svojoj dvodecenijskoj ljekarskoj praksi Dr Stević ističe da se susretao sa slučajevima nasilja.

U bijeljinskom Domu zdravlja postoji određena procedura na koji način se postupa sa žrtvama porodičnog nasilja, a porodična medicina je prvo mjesto prepoznavanja nasilja, kažu ljekari.

Pored porodičnog ljekara i ginekologa , značajnu ulogu u ovom procesu imaju i stručnjaci iz oblasti oralne hirurgije.Stomatolozi su prvi koju mogu da primijete i preventivno djeluju kanališući porodično nasilje ka nadležnim ustanovama.

Između 70 i 75 % svih povreda fizičkog nasilja  dešavaju se na glavi , licu ili vratu.

Grad Bijeljina ima formiran tim za koordinaciju i borbu protiv porodičnog nasilja koji se sastoji od 10 organizacija i ustanova koje učestvuju .

U Fondaciji “Lara” planiraju osnivanje kriznog Centra za pomoć ženama žrtvama seksualnog nasilja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *