Episkop Fotije: Jedinstvo crkve, naroda i vlasti je put Svetosavski /FOTO/

Slavske svečanosti u opštini Ugljevik počele su litijom ispred Hrama Svete Petke Paraskeve koja je prošla gradskim ulicama, nakon čega je tradicionalno ispred zgrade opštine prelomljen slavski kolač.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije čestitao je rukovodstvu i građanima opštine Ugljevik krsnu slavu i zaštitnicu – Svetu Petku Paraskevu.

Episkop Fotije je poželio jedinstvo između Crkve, naroda i vlasti i naglasio da je to put Svetosavski, pravoslavni i Nemanjićki.

“Danas je litija pokazala to jedinstvo u Ugljeviku, a trudimo se da tako bude u svakom gradu i svakom mjestu na prostoru Eparhije zvorničko-tuzlanske i zato želimo jedinstvo i zajedništvo na dobrobit svih”, rekao je episkop Fotije.

Vladika Fotije je istakao da Ugljevik polako postaje značajan duhovni centar.

“Okupljamo se često i Bogu molimo za dobro ovog grada i svih žitelja njegovih. Danas je Sveta Petka sabrala pravoslavne Srbe širom svijeta, divna ugodnica Božija, a njeno poštovanje je sve veće i veće, njen kult se proslavlja u narodu”, naveo je episkop Fotije.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić čestitao je krsnu slavu svim stanovnicima ove opštine uz poruku da Ugljevik treba i dalje bude napredna sredina, kao što je to i do sada bio.

“Da nas bude više, da budemo bolji i da u svemu imamo pomoć naše svetiteljke i zaštitnice Svete Petke Paraskeve”, poručio je Perić u obraćanju.

On je zahvalio episkopu Fotiju što sabira srpski narod u ljubavi, liturgiji.

“Svi mi pod Majevicom u Ugljeviku u kojem ste učinili puno u duhovnom, graditeljskom, a prije svega u ljudskom smislu, iskazujemo vam veliku zahvalnost na svemu što činite za našu opštinu, ali i za cjelokupan ovaj kraj i srpski rod”, zahvalio je Perić episkopu Fotiju.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić čestitao je građanima Ugljevika zaštitnicu i slavu – Svetu Petku Paraskevu.

“Svim građanima čestitam krsnu slavu sa željom da u dolazećim godinama naš Ugljevik bude ljepši, bolji i da ovu, ali i sve naredne slave, proslavimo u zdravlju, sreći, privrednom i kulturnom prosperitetu”, rekao je Simić.

Slavskim svečanostima prisustvovali su predsjednik SDS-a Mirko Šarović, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik opštine Lopare Rado Savić, načelnik opštine Brod Zoran Vidić, župan slovenačke opštine Kidričevo Anton Leskovar, predstavnici makedonske opštine Kavadarci i brojni gosti.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.