Gužve na pumpama ispraznile cisterne

Na pojedinim benzinskim pumpama u Srpskoj može se desiti da dođe do nestašice naftnih derivata, jer je zbog najave velikog rasta cijena primjetna navala vozača koji nastoje da točenjem goriva po trenutnim cijenama uštede bar nešto novca.

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj Komori RS Dragan Trišić rekao je “Glasu Srpske” da prema njegovim informacijama benzinske pumpe u Srpskoj trenutno nemaju problema u snabdijevanju naftnim derivatima.

– Može se desiti da neka benzinska pumpa zbog povećane prodaje ima eventualno prekid, jer osjetna je veća zainteresovanost kupaca zbog najave da će doći do rasta cijena – rekao je Trišić.

Podvukao je da nabavne cijene rastu, ali da na pumpama ima još određenih zaliha po nižim cijenama.

– Tako da se za sada cijene ne mijenjaju, na većini pumpi. Neke koriguju cjenovnike kako dopremaju novo gorivo po višim cijenama – rekao je Trišić i naveo da se ne može očekivati trenutno nikakva stabilizacija na tržištu naftnih derivata. Prema njegovim prognozama očekuje se rast cijene dizela i do tri i po marke.

Na većini benzinskih pumpi u Srpskoj dizel trenutno košta 3,19 maraka, dok je za benzin potrebno izdvojiti 2,67 maraka po litru.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH naveli su da je prema posljednjim podacima litra dizela pri uvozu košta 1,0483 evra, odnosno 2,05 maraka, a benzina 95 – 0,6958 evra, odnosno 1,36 maraka.

– Na te cijene dodaju se obaveze prema državi i to akciza za dizel 0,30 maraka, putarina 0,15 te putarina za autoputeve 0,25 maraka i PDV od 17 odsto maloprodajne cijene – naveli su u UIO.

Kada je riječ o benzinu, akciza je 0,40 maraka, putarina 0,15, putarina za autoputeve 0,25 KM i PDV od 17 odsto maloprodajne cijene litra benzina.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković rekao je još prošle sedmice da se očekuje veliki rast cijena goriva te da to ponovo otvara pitanje intervencije u poresku strukturu o kojoj se prethodnih mjeseci vijećalo u BiH. Međutim do toga na kraju nije došlo, jer sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH nisu održane zbog nedostatka kvoruma. Nema ni najava da će se ta pitanja ponovo naći pred poslanicima i delegatima.

Svjetsko tržište

Cijene nafte na svjetskom tržištu juče su pale za više od jedan odsto usljed strahovanja od recesije i ponovnog rasta broja zaraženih virusom korona u Kini. U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 1,41 dolara ili 1,5 odsto i juče je koštala 94,78 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 1,54 dolara ili 1,7 odsto i iznosila je 89,58 dolara po barelu.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *