Gradonačelnici ne napuštaju fotelje

Novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude konstituisan početkom iduće sedmice, a već sada je izvjesno da u poslaničke klupe neće sjesti nijedan od načelnika i gradonačelnika koji su na oktobarskim izborima osvojili mandat.

Više od trećine političara koji su 2. oktobra na izborima obezbijedili direktan ulazak u republički parlament već su na funkcijama u lokalnim zajednicama, a pravila su takva da moraju odlučiti da li ostaju u trenutnim gradonačelničkim, načelničkim i odborničkim foteljama ili prihvataju osvojeni mandat narodnog poslanika.

Predsjednik odlazećeg saziva Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je izjavio da bi konstitutivna sjednica novog saziva trebalo da bude u utorak, kada bi zakletvu trebalo da polože poslanici i novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Za polaganje zakletve treba da budu dodijeljeni sertifikati, odnosno da Centralna izborna komisija BiH ispoštuje propisane rokove – rekao je Čubrilović.

Konačni rezultati opštih izbora, koje je objelodanila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, pokazuju da su mandate narodnih poslanika osvojili, između ostalih, i gradonačelnici Laktaša, Banjaluke, Bijeljine, Zvornika, Istočnog Sarajeva, te načelnici Prnjavora i Istočne Ilidže.

Gradonačelnici Banjaluke Draško Stanivuković (PDP) i Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) među prvima su nakon izbora nagovijestili, a kasnije i potvrdili da ostaju na tim pozicijama, odnosno da će se odreći osvojenog mandata i prepustiti ga sljedećem kandidatu sa liste stranke po rezultatu. Ostali, s druge strane, nisu bili sigurni da li ostaju ili idu sa pozicije, a što bi za njihove sugrađane u tom slučaju značilo prijevremene izbore za gradonačelnika, odnosno načelnika, poručujući da će odlučiti kada CIK objavi zvanične i potvrđene izborne rezultate, a nakon konsultacija sa partijskim rukovodstvom.

Među njima je bio i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić. Međutim, juče je za “Glas” potvrdio da neće u republički parlament.

– Ostajem gradonačelnik. Nastavljamo da radimo na lokalnom nivou – rekao je Bojić.

I prvi čovjek Istočne Ilidže Marinko Božović (SDS) ostaje na tom mjestu.

– Ne idem u Narodnu skupštinu. Prepuštam mandat drugom – rekao je “Glasu” Božović, koji je prije konačne potvrde izbornih rezultata govorio da će tu fotelju zamijeniti poslaničkom pod uslovom da opozicioni kandidat Jelena Trivić pobijedi u trci za predsjednika Srpske.  

U načelničkoj fotelji ostaje i Darko Tomaš (SNSD) u Prnjavoru, a u dilemi je još njegov stranački kolega Zoran Stevanović. Iako je neposredno nakon izbora bio bliži tome da fotelju gradonačelnika Zvornika prepusti svom sadašnjem zamjeniku, za “Glas” je juče kazao da još ništa ne može potvrditi.

– Idem u utorak u Sarajevo, u CIK. Nešto moram da odbijem, a do tada ću vidjeti šta ću – rekao je Stevanović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović juče nije odgovarao na pozive, a prema ranijim informacijama, on takođe ostaje na toj poziciji, a mandat će pripasti narednom sa liste SDS-a u toj izbornoj jedinici. Promjena bi, s druge strane, trebalo biti u nekim lokalnim parlamentima jer će pojedini odbornici prihvatiti mandat u Narodnoj skupštini.

Izbori u Bratuncu

Birači u Bratuncu će na izbore. CIK BiH je krajem prošle sedmice potvrdio da je načelnik Srđan Rankić opozvan u skladu sa zakonom i da mu mandat prestaje danom pravosnažnosti te odluke, na koju je bilo moguće uložiti žalbu.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *