Grad će uplatiti Bolnici 200.000 KM /VIDEO/

Grad Bijeljina će, na osnovu prethodno upućenog zahtjeva Bolnice “Sveti vračevi”, uplatiti ovoj ustanovi 200.000 KM iz budžetske rezerve za proširenje kapaciteta kovid bolnice, a iz sredstava koja se nalaze na računu Gradske organizacije Crvenog krsta biće doznačeno 60.000 KM, rekao je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić.

“Bolnica je, na osnovu analiziranog stanja, potraživala 654.000 KM, tako da će Gradski štab uputiti molbu Republičkom štabu za vanredne situacije, kako bi bio obezbijeđen ostatak novca”, rekao je Mićić nakon današnjeg sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije.

Na području grada Bijeljina primjetna je blaga stagnacija kada je riječ o zarazi virusom korona, ali je stanje u kovid bolnici i dalje teško, zbog čega poštovanje mjera zaštite treba podići na viši nivo, zaključak je sa sjednice.

Mićić je istakao da je Republički štab za vanredne situacije produžio trajanje usvojenih mjera zaštite od virusa korona do 17. avgusta i da će grad Bijeljina poštovati takvu odluku.

“Gradski štab je jednoglasno donio odluku da do 17. avgusta na snazi ostane mjera za zabranu izvođenja muzike uživo, a predložićemo i Republičkom štabu da takvu mjeru donese za cijelu teritoriju Republike Srpske, jer vjerujemo da doprinosi poboljšanju situacije. Osim toga, od njih ćemo tražiti da na nivou Srpske donesu naredbu o zabrani okupljanja više od pet lica, u periodu od 23.00 časa do 2.00 časa ujutro, jer je primijećeno da se građani masovno okupljaju nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata, bez poštovanja mjera zaštite”, rekao je Mićić novinarima.

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da se u kovid bolnici trenutno nalaze 33 pacijenta, od kojih je pet u teškom stanju.

“Pet zaraženih je priključeno na respiratore, od kojih su dvije osobe starije dobi intubirane, a tri su na neinvazivnoj mehaničkoj potpori. U prethodnih sedam dana došlo je do blage stabilizacije, ali to što u posljednja tri dana nismo imali smrtne slučajeve, ne znači da je stanje bolje. Najvažnije je da i dalje podižemo svijest građana o ovoj opakoj bolesti”, upozorio je Maksimović.

Maksimović je istakao da je Bolnica, kao saradnika, angažovala profesora doktora Nikolu Tanića, koji je prije 20 godina u Srbiji uveo pi-si-ar /PCR/ metod testiranja.

“Saradnja sa Tanićem omogućila nam je da imamo testiranja na virus korona i vikendom. Juče se u Mikrobiologiju vratila i ljekar koja je ranije bila zaražena, tako da svakodnevno radimo i na povećanju kapaciteta medicinske usluge”, rekao je Maksimović.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin navela je da su u Bijeljini trenutno kovidom 19 zaražena 102 građanina i da je pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe 306 lica.

“Od početka pandemije pod nadzorom je bila 3.191 osoba, a ukupno zaraženih

340. Dom zdravlja i kovid ambulanta uzeli su uzorke za testiranje od 1.139 lica. Republika Srpska, grad Bijeljina i medicinske ustanove uradili su sve što je bilo u njihovoj moći da bi zaštitili građane od pandemije i zato apelujem da je sada najvažnija svijest građana. Bez obzira na uzrast, poštujmo distancu, nosimo zaštitne maske, perimo ruke što češće”, poručila je Đukin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *