Grad Bijeljina prvi u uključivanju građana u donošenje odluka

Grad Bijeljina dobitnik je plakete za najbolju jedinicu lokalne samouprave u oblasti uključivanja građana i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, saopšteno je iz gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.

U saopštenju je navedeno da su Savez opština i gradova Republike Srpske, Savez opština gradova Federacije BiH /FBiH/ i Regionalni program lokalne demokratije na Balkanu – Reload sproveli analizu najboljih praksa među ukupno 21 jedinicom lokalne samouprave koje su dio tog projekta iz nekoliko oblasti.

Analiza najbolje prakse obuhvatila je transparentno finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta jedinica lokalne samouprave i uključivanje građana i organizacija civilnog društva u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

Iz resornog odsjeka su naveli da su predstavnici Gradske uprave u aprilu popunili sveobuhvatni upitnik za ocjenjivanje prakse jedinica lokalne samouprave u oblasti učešća građana i organizacija civilnog društva u donošenju odluka, a tokom ovog mjeseca je objavljeno da je Gradska uprava Bijeljina prva u oblasti uključivanja građana i tih organizacija u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

U saopštenju je naglašeno da se grad Bijeljina izdvojio u komunikaciji sa građanima po korištenju komunikacijskih alata i po uključivanju organizacija civilnog društva u radna tijela tako što su građani redovno anketirani o aktuelnim pitanjima.

U protekle dvije godine urađeno je osam anketa sa učešćem oko 9.330 građana, naglasili su iz Odsjeka i dodali da je obuhvaćeno i i uključivanje predstavnika organizacija civilnog društva i ranjivih grupa u radna tijela Skupštine i savjetodavna tijela gradonačelnika.

“Opštine i gradovi koriste veliki broj medija za komunikacije, od onih namijenjenih jednostranom informisanju /internet stranice, `Viber` grupe, medijski nastupi itd, do onih koji omogućavaju interakciju sa građanima i organizacijama civilnog društba /društvene mreže, javne konsultacije, učešće u radnim tijelima, anketiranje, interaktivne internet aplikacije za sugestije, podnošenje zahtjeva ili prijava problema/”, navedeno je u saopštenju.

Grad Bijeljina će plaketu dobiti naknadno, kada bude omogućeno održavanje sastanaka i okupljanje više osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *