Gordana Tadić smijenjena sa mjesta glavnog tužioca

Gordana Tadić smijenjena je sa mjesta glavnog tužioca BiH, saopštio je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ nakon odluke prvostepene disciplinske komisije za tužioce.

Tadićevoj je izrečena disciplinska mjera – premještanje s mjesta glavnog tužioca BiH na mjesto tužioca Tužilaštva BiH.

Iz VSTS-a su naveli da je komisija u predmetu protiv Tadićeve utvrdila da je počinila disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

U saopštenju se navodi da je Komisija, odlučujući po disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a BiH, donijela odluku protiv Tadićeve kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost za disciplinske prekršaje, postupajući suprotno Etičkom kodeksu za tužioce.

“Oni propisuje da će tužilac posvetiti profesionalnu djelatnost svojim dužnostima, koje uključuju ne samo obavljanje tužilačke funkcije, nego i ostale poslove relevantne za poslovanje tužilaštva, čime je iskazala nemar i počinila disciplinski prekršaj `nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti`”, pojašnjeno je u saopštenju .

Dodaje se i da je Tadićeva “pokazala nemar ili nepažnju” i iz tačka 17. koja podrazumijeva “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta” Zakona o VSTS-u.

Protiv ove odluke, napominju u VSTS-u, može se izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a BiH u roku od osam dana od dana prijema odluke.

NAJAVLjENA ŽALBA NA ODLUKU ZBOG KRŠENjA ZAKONA

Vlado Adamović, advokat Gordane Tadić, rekao je Srni da će se žaliti nakon što pročita odluku kojom je njegova branjenica smijenjena sa mjesta glavnog tužioca BiH jer je prekršen zakon budući da je oni, kao strane u postupku, nisu dobili.

“Mi nismo dobili odluku i te objave i saopštenja mene ne obavezuju. Ne znam da li je to tačno dok ne dobijem odluku”, rekao je Adamović.

Gordana Tadić smijenjena je sa mjesta glavnog tužioca BiH, saopštio je Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ nakon odluke Prvostepene disciplinske komisije za tužioce.

Adamović je istakao da odluku nije dobio, da je Tadićeva njegova branjenica strana u postupku.

“Naravno da ću se žaliti. Da li je normalno da učesnici u postupku saznaju odluke iz novina. To je van pameti”, rekao je Adamović.

Adamović je istakao da je na jednom portalu pročitao da je odluka dostavljena čelnicima VSTS-a i disciplinskom tužiocu.

“”Prekršen je zakon i tačka. Čitam odluke na portalu `Istraga.ba`… Zakon kaže da se odluke dostavljaju strankama u postupku. Sve je jasno. Naravno da je zakon prekršen”, ističe Adamović.

On je dodao da mu nije jasno zašto tu odluku dostavljaju čelnicima VSTS-a umjesto strankama u postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.