Fond solidarnosti: Donesene odluke o isplati pomoći

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Srpske donio odluku o isplati jednokratne novčane pomoći zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama u iznosu od 13.310.000 KM.

Višković je rekao da ova isplata počinje danas.

On je naveo da je donesena i odluka o isplati 16 miliona KM za poreze i doprinose za mart privrednim subjektima koji su odlukama Vlade Srpske onemogućeni da posluju.

Višković je istakao da ova cifra nije konačna, ali da će sve biti uredno isplaćeno.

On je dodao da realizacija ove odluke počinje danas, te da će uplate biti nastavljene i narednih dana, a po obradi prijava privrednih subjekata, zanatsko-preduzetničkih radnji i pojedinaca koju radi Poreska uprava Srpske.

Prema njegovim riječima, odlukom o isplati poreza i doprinosa za april biće obuhvaćeno skoro 30.000 radnika više nego za mart.

“Za te radnike će biti isplaćena najniža plata i porezi i doprinosi”, rekao je Višković.

On je pojasnio da će, osim privrednih subjekata koji su obustavili rad odlukama republičkog ili lokalnih štabova za vanredne situacije, biti obuhvaćeni i subjekti koji su onemogućeni da rade, bilo zbog nabavke sirovine ili prestanka rada njihovih partnera u zemlji i inostranstvu.

Višković je pozvao privredne subjekte da ne otpuštaju radnike jer će im Vlada Srpske pomoći.

“Odlučeno je i da 24 miliona KM iz Fonda solidarnosti bude uplaćeno Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za nabavku medicinske i zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema”, naveo je Višković nakon sjednice Upravnog odbora Fonda.

Upravni odbor danas je verifikovao Statut i Poslovnik o radu Fonda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *