Episkop Fotije: Srbi u FBiH na nivou statističke greške

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je na godišnjem okupljanju Tuzlaka u Bijeljini da su Srbi u svim dijelovima Federacije BiH /FBiH/ svedeni na nivo statističke greške.

“Srba je u Federaciji beznačajan broj, ali je za nas značajno da je naša istorija tamo, da su naše svetinje tamo i velika imovina. Srpska pravoslavna crkva /SPC/ samo u Tuzli ima više od 30 objekata koje ćemo potraživati i mi to nećemo ostaviti – muzeje, ikone, kulturno blago koje moramo očuvati”, rekao je vladika novinarima.

Episkop Fotije najavio je objavljivanje knjige o stradanju i progonu Srba sa prostora Tuzle i okoline sa značajnom dokumentacijom, kako ti događaji ne bi bili zaboravljeni, kao ni vijekovi života Srba na tim prostorima.

Vladika je istakao da je SPC kohezioni faktor, mjesto okupljanja Srba i da čuva jedinstvo naroda.

“Problem oko naše Crkve postoji i u Americi, problem u Crnoj Gori, u BiH je sada problem sa pokušajem oduzimanja zemljišta i moramo biti jedinstveni, donositi prave odluke i najpametnija rješenja za dobro našeg naroda”, poručio je episkop Fotije.

On je pohvalio susrete predstavnika vlasti Republike Srpske i Srbije kao dokaz jedinstva koji srpskom narodu uliva nadu i snagu.

Vladika Fotije blagoslovio je pravoslavni sabor koji je okupio više od 1.000 Tuzlaka na praznik Sretenje, a skup je održan u salonu “Grand” u Bijeljini.

“Velika se tragedija desila u Tuzli iz koje je 80.000 Srba napustilo svoje domove”, rekao je vladika Fotije.

On je poručio da jedino sloga može spasiti srpski narod od daljeg stradanja.

“Neka postoje sve partije u Republici Srpskoj, ali ono što je osnovno, što je zajedničko, to ne smije da se gazi, a to su naši temelji – Republika Srpska i sveto pravoslavlje, naši praznici poput 9. januara, naše jedinstvo”, zaključio je episkop zvorničko-tuzlanski.

Dodik poklonio 50.000 KM

Petom saboru Tuzlaka prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je za rad i projekte Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini večeras poklonio 50.000 KM.

“Srpski narod koji je napustio svoje kuće i postojanje na prostoru današnje Federacije BiH je stradalnički i junački i dao je nesumnjiv doprinos odbrani i razvoju Republike Srpske”, ocijenio je Dodik.

On je poručio da je zahvalan svim ljudima u Republici Srpskoj za povjerenje i ukazao koliko je danas važno da ponovo svi budu okupljeni oko ideje Republike Srpske.

“Republika Srpska se odbranila u ratu i gradi se u miru, ali je i osporavaju različite instance, ranije je to činio visoki predstavnik, a sada se putem Ustavnog suda BiH pokušava izmanipulisati i pod plaštom priče o vladavini prava podmetnuti Srbima odgovornost i krivica zato što brane svoje, ono što već imaju”, rekao je Dodik.

U ime Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini slavni dirigent Hora “Srbadija” Desanka Trakilović najavila je da će ove godine biti obilježeno 28 godina od egzodusa 80.000 Srba sa tuzlanske regije i pripremljena studija “Tuzla, zločin bez kazne”, o čemu je ranije objavljen film.

“Sve dok se budemo skupljali u crkvenoj porti i njegovali svoju tradiciju, čuvali porodicu i obrazovali djecu, mi ćemo imati napredak”, poručila je Trakilovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *