Episkop Fotije osveštao živopis u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Gradcu

U 18. nedjelju po Duhovima kad slavimo Spomen i pohvalu Svetim Ocima VII Vaseljenskog Sabora, Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski G. Fotije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u selu Gradac, u parohiji čađavičkoj.

Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su: arhijerejski namjesnik bijeljinski, protojerej-stavrofor Ljubo Bogdanović, protonamjesnik Zoran Mihajlović, nadležni paroh i đakon Lazar Ilić.

Iskazavši radost zbog današnje kanonske posjete selu Gradac Episkop Fotije je rekao da je došao da se ”pomolimo Bogu za dobro našeg srpskog pravoslavnog mučeničkog i stradalnog naroda koji je obremenjen svim mukama i nevoljama, ali ako budemo jedinstveni i zajedno sa svojom Crkvom – opstaćemo.”

Govoreći na temu današnje jevanđelske perikope u kojoj Hristos poziva Simona Petra i druge  ribare koji su bili sa njim da postanu Njegovi učenici i apostoli i ‘lovci ljudi’. A sveti apostol Pavle nas u svojoj poslanici koju smo danas čitali uči da ”čineći dobro drugima ne mislimo da rasipamo     svoj imetak. Ako damo neku pomoć siromašnima mi ne razbacujemo uzalud svoja materijalna dobra. To su velika dela i pred Bogom i pred narodom i ona su zapisana u knjizi života na nebesima”, rekao je između ostalog Vladika Fotije u svojoj besjedi.    

Poslije zaamvone molitve Preosvećeni Episkop osvještao je novi živopis hrama.

Za iskazan trud tokom dosadašnjeg služenja svojoj svetoj crkvi Vladika Fotije je odlikovao nadležnog sveštenika o. Zorana Mihajlovića činom protojereja.

Svetoj arhijerejskoj  Liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović uz mnogobrojni vjerni narod sela Gradac i parohije čađavičke.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.