Eminentni stručnjaci u oblasti kardiohirurgije posjetili bijeljinsku Bolnicu /VIDEO/

Akutna stanja u kardiologiji i kardiohirurgiji u uslovima kovid 19, tema su stručnog predavanja koje je danas održano u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini.

Sastanak je  predvodio  direktor Klinike za kardiohirugiju Kliničkog centra Srbije Svetozar Putnik. Predavanje je  organizovano s ciljem šta treba a  šta ne bi  trebalo  raditi u oblasti kardiohirurgije tokom pandemije virusa korona. 

Novi menadžment bijeljinske Bolnice ima jasan plan da Angio sala od 1.januara iduće godine počne sa 24- časovnim radom. Stručnjaci iz Instituta “Dedinje” pored rada u Angio sali edukuju bijeljinske ljekare. Najavljena je pomoć stručnjaka iz UKC RS kao i KC Srbija.

Direktor Klinike za kardiohirugiju Kliničkog centra Srbije Svetozar Putnik rekao je da Kovid infekcija prisutna već sedam mjeseci , te da su na ovom predavanju pokušali da donesu smjernice za budući period.

Prilagođavanje dijagnostičkih i terapijskih  algoritama novim pandemijskim uslovima jedna je od preporuka i Evropskog udruženja kardiologa.

Danas doneseni zaključci  poklapaju se  sa preporukama Evropskog i Američkog  Udruženja kardiologa.

Kardiovaskularne bolesti danas su vodeći uzrok mortaliteta u svijetu i kod nas, a kovid  infekcija je uticala na kvalitet usluga u smislu dijagnostičkih i terapijskih procedura u zdravstvenim ustanovama .

Kovid 19 ostavio je traga kako na pacijente tako i na zdravstveni sistem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *