Džozef Bajden položio zakletvu

Džozef Bajden položio je danas zakletvu kao novi predsjendik SAD na ceremoniji ispred Kapitola u Vašingtonu.

Bajden je položio zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom, a pored je stajala njegova supruga Džil Bajden, koja je držala Bibliju.

Ovaj primjerak Biblije je u posjedu porodice Bajden od 1893. godine i korišten je i kada je Bajden položio zakletvu kao potpredsjednik Baraka Obame.

Zakletvu je prethodno položila i Kamala Heris kao novi potpredsjednik SAD.

Herisova je izgovorila zakletvu pred Sonjom Sotomajor, prvom ženom latino porijekla u Vrhovnom sudu SAD.

Dag Emhof, suprug Herisove, držao je Bibliju dok je ona polagala zakletvu.

BAJDEN: DEMOKRATIJA JE PREVLADALA

Džozef Bajden rekao je u prvom govoru nakon polaganja predsjedničke zakletve da je dekomratija prevladala, što su prisutni na ceremoniji ispred Kapitola burno pozdravili.

“Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokratije”, rekao je 46. predsjednik SAD i dodao da je upad u Kapitol prije dvije sedmice “ugrozio vrijednost američke demokratije” i uzdrmao temlje Kapitola.

Bajden je rekao da je su Amerikacni “ponovo naučili da je demokratija dragocjena” i da je “u ovom trenutku prevladala”, prenio je Bi-Bi-Si.

“Zahavljujem prethodnicima iz obje stranke koji su danas ovdje”, rekao je novi predsjednik. Ceremoniji su prisustvali bivši predsjednici Bil Klinton, Džordž Buš i Barak Obama.

Bajden je rekao da je razgovarao telefonom i sa nekadašnjim predsjendikom Džimijem Karterom /96/ i odao mu počast na službi kojoj je posvećen čitavog života.

Govoreći o izazovima sa kojima će se suočiti njegova administracija, uključujući pandemiju i uspon “bijelih supremista”, Bajden je rekao da će se suprotstaviti svim preprekama i da će ih savladati.

“Za to je potrebna stvar koja je najteže uhvatljiva od svega u demokratiji: jedinstvo”, naglasio je Bajden.

On je rekao da zna da govor o jedinstvu nekima može da izgleda naivno ovih dana i da zna da su snage podjele među Amerikancima duboke i stvarne, te da nisu ništa novo.

“Jedinstvo je put kojim treba ići naprijed”, napomenuo je novi predsjednik SAD i opisao američku istoriju kao “konstantnu borbu” između ideja koje se izgovaraju i stvarnosti koja se živi.

On je pozvao na više uzajamnog poštovanja u društvu i rekao da “galama treba da utihne”, te da se “spusti temperatura”.

Bajden je ukazao na činjenicu da je Kamala Heris postala prva žena na poziciji potpredsjednika u američkoj istoriji.

LEJDI GAGA OTPJEVALA AMERIČKU HIMNU

Zvijezda pop muzike Lejdi Gaga otpjevala je američku himu na inauguraciji novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Pjevačica, koja je podržavala Bajdena u kampanji, rekla je da je “duboko počastvovana” time što je odabrana da nastupi u ceremoniji.

Ona je juče uvježbavala nastup cijeli dan i pozirala je za fotografisanje sa pripadnicima Nacionalne garde, koji su pozvani da zaštite Kapitol od bezbjednosnih prijetnji.

Lejdi Gaga je nastavila tradiciju izvođenja američke himne na predsjedničkim inauguracijama poslije Bijonse i operske dive Marijan Anderson, prenio je Bi-Bi-Si.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *