Duvanari i organizatori proizvodnje prijete novim protestima /VIDEO/

Proizvođači sa područja Semberije i Posavine najavili su danas u Biejljini da će organizovati proteste   ispored sjedišta Regionalna kancelarija Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli i ministarstva poljoprivrede Srpske u Banja Luci ukoliko se ne promijeni specifičan  način obračuna PDV na preuzeti duvan koji se primjenjuje samo na ovom području BiH.

AD “Duvan” Bijeljina ovog proljeća neće organizovati proizvodnju ove kulture na oko 400 hekatara na području Semberije i Posavine.

Ukoliko se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede RS, zakazanom za narednu sedmicu, pokaže da Vlada Srpske ili Savjet ministara BiH ne mogu uticati na UIO BiH da Regionalni centar u Tuzli odbaci, kako je ocijenjeno, nerazumno tumačenje obračuna PDV-a, organizovaće se protesti ispred sjedišta ovih institucija.

Najavljena  je i mogućnost izlaska traktorima na ulice.

Za Batu Perića duvan je izvor finansija za izdržavanje četvoročlane porodice. Ako prestane sa proizvodnjom, neće imati izbora nego da sve mašine proda.

Nezvanično, proizvođači i organizatori proizvodnje sumnjaju da se iza postupaka Regionalnog centra u Tuzli kriju lobiji proizvođača cigareta iz inostranstva, jer su u BiH zatvorene sve fabrike. Na ovaj način se želi ugušiti jedina organizovana proizvodnja suvog duvana na području BiH, jer se smatra da njegov dio smanjue njihove prihode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.