Dugačak spisak “nepodobnih”

Spisak “nepodobnih” državljana Srbije kojima je zabranjen ulazak u BiH ne završava sa Bratislavom Dikićem i Goranom Petronijevićem, tvrde izvori “Glasa” bliski obavještajnim strukturama u BiH.

Nakon što su krajem prošle sedmice sa granice vraćeni nekadašnji visoki funkcioner MUP-a Srbije i ugledni advokat, a prethodno i istoričar Miloš Ković, osim što niko ne daje odgovor na pitanje po kojim su kriterijumima oni označeni kao prijetnja za nacionalnu bezbjednost BiH, otvoreno je i pitanje dužine spiska osoba koje je OBA proglasila nepoželjnim.

– U narednom periodu možemo očekivati slične slučajeve. Te osobe i ne znaju da su na listi sve dok ne pokušaju da uđu u BiH, kao što je bio slučaj sa Kovićem, Dikićem i Petronijevićem. Jedini vidljiv kriterijum po kojima su udarene te zabrane je što su svi oni, hajde da tako kažemo, borci za srpski identitet i srpsku stvar – kaže naš sagovornik.

Petronijević je u petak popodne vraćen sa granice, a ta odluka izazvala je tokom vikenda mnoštvo reagovanja.

Profesor ustavnog prava Goran Marković izjavio je da ne vidi nikakvo pravno uporište za učestalo izricanje mjere zabrane ulaska državljanima Srbije u BiH.

Marković, koji je i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da ga česte zabrane ulazaka u BiH podsjećaju na vraćanje verbalnog delikta na mala vrata, što nije dobro, jer je riječ o licima koja imaju stavove koji su očigledno suprotni politici jednog dijela pripadnika institucija BiH.

Prema njegovim riječima, očigledno je da institucije BiH kao takve nemaju zvaničnu politiku koja bi bila direktno suprotna onome što izjavljuju lica o čijoj se zabrani ulaska odlučuje.

– Bez obzira na to kakav je zvaničan stav institucija BiH i da li je njihov stav identičan ili suprotan onome što te osobe tvrde, ovo, opet, nije valjan razlog da se njima zabrani ulazak, iz prostog razloga što ta lica ne planiraju, ne podstrekavaju i ne organizuju bilo kakve aktivnosti protiv bezbjednosti BiH ili njenih građana – ukazao je profesor Marković.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *