Drastičan skok broja novozaraženih koronom u BiH i regionu /VIDEO/

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 2.093 slučaja zaraze koronavirusom, od čega u Federaciji BiH 1448, u Republici Srpskoj 537 i u Brčko distriktu 108. U istom periodu je prijavljeno 19 smrtnih slučajeva. Koronavirus ubrzano se širi Srbijom, a omikron soj zamjenjuje deltu u čitavom regionu. Hrvatska ulazi u peti talas zaraze.

Novi virus korona potvrđen je kod 537 osoba u Srpskoj, od čega u BL 185 , a u Bijeljini 77. Preminule su tri osobe iz Banjaluke i po jedna iz Dervente, Doboja i Teslića. Nadležni pozivaju građane da se vakcinišu i poštuju mjere  jer je to najbolji način prevencije.

U Srbiji je došlo do opšte zaraze omikronom.Zdravstveni sistem je pod pritiskom , a širenje zaraze počelo je 24. decembra kada su ljudi iz dijaspore počeli da dolaze.

Epidemiolozi upozoravaju da se narednih dana može očekivati veliki broj novih slučajeva. Simptomi omikrona su bol u grlu, suv kašalj, promuklost, dijareja, temperaturu imate, pa nemate. Osnovni parametar je: umor, a pacijenti se osjećaju  kao da ih je pregazio voz. Kod onih koji su primili sve tri doze vakcine ,šansa da obole od omikrona svega  je 20 odsto.

Proslave su došle na naplatu, smatraju stručnjaci.

Od oko 1.500 studenata koliko ih je trenutno u 14 studentskih domova u Beogradu, kovid je potvrđen kod desetoro, pokazuju najnoviji podaci Studentske poliklinike. Zdravstveni sistem Srbije  ima lijekove protiv korone koji su moćno oružje, od kojih su neki veoma skupi, ali razaraju koronu.

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje je ozbiljna.  Dominantan je omikron soj korona virusa. Otvaraju se nove kovid ambulante.

U Hrvatskoj 9.058 novih slučajeva zaraze. Preminule su 33 osobe. Najveći skok se bilježi u starosnoj dobi od 20 do 29 godina. Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab razmatra nove mjere.

Slovenija je potvrdila još 3.829 zaraženih virusom korona i pet preminulih .Broj zaraženih veći je za 124 odsto od broja koji je bio prije sedam dana, a Vlada razmatra mjere koje bi trebalo da stupe na snagu u ponedjeljak, 10. januara.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.