Domaća sjemena jeftinija za 30 odsto

Ratari koji ove jeseni odluče da zasiju domaće sorte strnih žita u poljoprivrednima apotekama širom Srpske sjemena pšenice, ječma, tritikalea i raži platiće za oko 30 odsto manje u odnosu na redovnu cijenu.

Cilj mjere regresiranja sjemena domaćih sorti strnih žita, koja je ove godine uvedena kroz program podsticaja u poljoprivredi, je podrška zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima merkantilne pšenice, ječma, tritikalea i raži kako bi kupili kvalitetno sjeme po povoljnijim cijenama.

Načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić rekao da se regres u iznosu oko 30 odsto odnosi na sjeme domaćih sorti strnih žita koje je u ovdašnjim agroekološkim uslovima selekcionisao Poljoprivredni institut RS.

– Na ovaj način želimo da podignemo nivo proizvodnje domaćih sjemena kako bi bila što zastupljenija na našem tržištu. Namjeravamo da u narednom periodu ovu mjeru još više i značajnije podržimo. Ne možemo, naravno, zabraniti uvoz stranih sorti, ali želimo da domaća sjemena budu prioritet – kazao je Lalić.

Dodao je da stručnjaci svake godine rade između 20 i 30 makroogleda domaćih i stranih sorti.

– U tim ogledima se svake godine zasije oko 50 sorti i sve podatke objavimo kako bi bili dostupni poljoprivrednim proizvođačima. Takođe, organizujemo “Dane polja”, tako da proizvođači imaju jasnu sliku svih selekcionisanih sorti hibrida – objasnio je Lalić.

Direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja kaže da se regresiraju deklarisana sjemena kategorije “C1”, “BL” sorti ozime pšenice (julija i nova bosanka), dvoredog ječma (sorta oziris), šestoredog ječma (sorta vitez), tritikalea (sorta oskar) i raži (sorta oktavija).

– Sjeme je izuzetnog kvaliteta, visoke klijavosti i energije klijanja, a odlikuje se visokim potencijalom rodnosti, stabilnim prinosom i odličnim kvalitetom zrna. Navedeno regresirano sjeme po oko 30 odsto nižim cijenama će u narednom periodu trajanja jesenje sjetve biti moguće nabaviti u svim poljoprivrednim apotekama širom Srpske, kao i na Ekonomiji Poljoprivrednog instituta RS u Banjaluci – rekao je Trkulja.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da ovu mjeru svi poljoprivrednici treba da iskoriste, jer osim što kupovinom domaćih proizvoda više novca ostaje u budžetu, sjemena proizvedena u Srpskoj su se pokazala kvalitetnim.

– Polazeći od činjenice da su te sorte stvorene u našim agroekološkim uslovima, pretpostavka je da ti hibridi daju dosta solidne i dobre prinose. Iz ličnog iskustva bih pohvalio hibrid BL 43, sjeme kukuruza, koji postiže rezultate koji su ravni hibridima novosadskih i mnogih drugih poznatih proizvođača – kazao je Marinković i dodao da će taj kukuruz zasijati i dogodine.

Ovu mjeru pozdravio je i predsjednik Udruženja “Sela Semberije” Boško Radić koji kaže da je siguran da će mnogi poljoprivrednici kupiti neko od domaćih sjemena.

– Što se tiče raži i ječma, to će sigurno ići dobro, ali kad je u pitanju proizvodnja pšenice, ljudi su malo skeptični zato što niko do sada nije probao. Tek iduće godine se mogu očekivati neki ozbiljniji rezultati – smatra Radić.

Kukuruz

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije je putem programa podsticaja u poljoprivredi uvelo mjeru regresiranja sjemena domaćeg hibrida kukuruza namijenjenog za proljetnu sjetvu. Regres u iznosu od 15 KM po sjetvenoj jedinici, odnosno pakovanju od 25.000 zrna, se odnosi na sjeme domaćeg hibrida kukuruza “BL 43”.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *