Dogovorena nabavka 700 priplodnih junica, mljekari očekuju da otkupljivači povećaju i cijenu mlijeka /VIDEO/

Predstavnici resornog ministarstva razgovarali su sa proizvođačima mlijeka u Prnjavoru. Na sastanku Upravnog odbora Udruženja mljekara Srpske je konstatovano da ima problema u svim sektorima kada je o poljoprivredi riječ. Problemi su evidentni i na proizvodnim farmama mlijeka.

Moramo naći način da pomognemo mljekarima, kaže ministar poljoprivrede. Za sada obezbjeđena je napominje redovna isplata premija po litru proizvedenog mlijeka. Napominje da to nije dovoljno te da je potrebno sagledati i druge načine i mogućnosti kako bi se jača podrška pružila ovom sektoru. Mljekarima je niska cijena mlijeka jedan od gorućih problema.

Proizvodnja mlijeka pritisnuta brojnim problemima postaje nerentabilna, kažu proizvođači.

Ovih dana potpisan je i prvi memorandum sa Mlijekoproduktom iz Kozarske Dubice o realizaciji mjere nabavke junica. Sredstva odvaja Vlada, mljekara, a dijelom i proizvođači. U Srpskoj će kroz realizaciju mjere u koju su uključene dvije mljekare biti nabavljeno oko 1.200 junica, uglavnom iz inostranstva, odnosno Češke i Austrije.

Nadaju se proizvođači mlijeka da će otkupljivači mlijeka i cijene korigovati jer aktuelna otkupna cijena ne može napominju ni blizu parirati visokim troškovima ishrane muznih grla.

Govoreći o stanju u drugim sektorima proizvodnje, Pašalić napominje da je gotovo svima obezbjeđena dodatna pomoć u vidu 10 miliona KM iz Kompenzacionog fonda. Agrarni budžet je podsjeća on 75 miliona KM.

Uoči zasnivanja proljećnih radova poljoprivrednici preuzimaju regresirano dizel gorivo, ipak mljekari kažu i tu kod preuzimanja goriva na pojedinim pumpnim stanicama problema ima.

Proizvođači ove godine za nabavku goriva moraju izdvojiti znatno više novca u odnosu na lane. Gorivo je značajna stavka u obavljanju poljoprivrednih radova, pa se i dalje insistira na uvođenju mjere plavog dizela na nivou BiH.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *